Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Aranysakál-invázió a Dunántúlon

2001.08.29. 12:55
Átrendeződés várható a hazai kisragadozó-piacon, ugyanis egyre nagyobb területen, egyre nagyobb létszámban aranysakálok rémítik mostanában a dunántúli prédaállatok mindennapjait. A valamikor őshonos állat szakirodalma a görénynél is szegényesebb, pedig Toldi vélhetően eleiket pörgette a légben, és "nádi farkas" álnéven állandó vendége volt kicsiny hazánknak. Aztán eltűnt nyomtalan, hogy most 12-16 kilójával, hátrafelé lejtő, kissé csíkos testével visszaszivárogjon, és apró falkákban az őzgidák mellett a rókákat is megeméssze a gyomrában.

Ez utóbbira persze ritkán van példa, de az ürülékminták és gyomortartalom-elemzések után Török Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati felügyelője ezt is megemlítette a régi-új ragadozó táplakozáskultúrájával kapcsolatban. Török kutatási területe mostanában egyre nagyobb publicitást kap, lévén az utóbbi 6-8 évben drasztikusan megemelkedett az aranysakálok létszáma Somogy, Baranya, Tolna, valamint Zala megyében. Ezért az elterjedési területen csökkent az őzszaporulat és az apróvad létszáma is. Ennek ellenére a legnagyobb veszélyt a konkurenciára jelenti, amely elsősorban a róka, aki folyamatosan szorul vissza eddigi területéről, és szívhatja a szemfogait, hogy magányosan szereti kibelezni áldozatait.

Háromezer falkavadász

Aranysakál
(Canis aureus syriacus )
- Az aranysakál ugyanis falkában vadászik. Ez pedig nálunk szokatlan vadászati módszer, de mindenképpen hatékonyabb, mint a rókáé - magyarázza az erőfölényt Török Gábor, majd hozzáteszi, hogy ennek ellenére várhatóan hamarosan beáll az ökológiai egyensúly. Ez annak köszönhető, hogy a róka visszavonul az erősen erdős területekre, a sakálnak meg megmarad a mozaikos mezőgazdasági zöld, ahol eredeti, sztyeppés őseinek tapasztalatait kamatoztatja. Óvatos becslések szerint két-, háromezer sakál élhet a területen, erősen megosztva, hiszen a Balaton déli partjának területén csupán kanok felbukkanását jelentették, amely inkább kicsapongásnak számít, mint honosodásnak.

Kiverik a kanokat

Egy aranysakál attól aranysakál, hogy a zsemlesárga és a vörös között választotta ki bundája színét, amelyet a gereznán és a bordákon fekete csík oszt csíkokra. Egy-egy példány súlya 12-16 kiló lehet, de mivel a füle folyamatosan az égre mered, és a teste hátrafelé lejt, robusztus ragadozónak tűnik. Élettani jellemzői közül ki kell még emelni, hogy ritkán néz televíziót, és a falka könyörtelenül kiveri az ivarérett kanokat.

Mit keres itt?

Annak ellenére, hogy az aranysakál őshonos volt az 1900-as évek elejéig, a szakirodalma sokkal szegényesebb, mint a nyestnek vagy a görénynek. Legimpozásabb megjelenése Arany János Toldija, ahol a brutálerős Miklós "nádi farkasokat" pörgetett a kemény nyakon ülő feje fölött. A folyószabályozások után eltűnt, és legközelebb '82-ben Sáfrány Lajos lőtt egyet Dunaszekcső határában, osztán lassan újra számolni kellett vele.

- Bizonyos fajoknál kiszámíthatatlan, hogy mikor kezdenek erőteljes expanzióba - mondta Vágner Géza a Duna-Dráva Nemzeti Park zoológusa. Vágner szerint az aranysakál hirtelen megjelenése éppen olyan kiszámíthatatlan volt, mint a balkáni gerle és a balkáni fakopáncs elterjedése. A Balkán szó idegesítően sűrű feltűnése ellenére mindkét szakember valószerűtlennek tartja, hogy a balkáni háború menekültjeiről van szó. Török Gábor ennek igazolására megemlítette, hogy a ragadozók a '80-as évektől kezdve mindenhol erőteljes nyomulásba kezdtek: nyugatról a mosómedvék, keletről meg a nyestkutyák keresik az ellenőrizetlen zöldhatárt.

Az erős vadállomány építője

A miértre egyelőre nincs válasz, valószínűleg eredeti életterükben elérték a kritikus sűrűsséget, el kellett hát onnan jönniük. Egy falka territóriuma kb. 1200 hektár, ami elég nagynak számít ahhoz, hogy David Attenborough-nál kisebb teljesítőképességű megfigyelő is simán a nyomukba eredjen. Ehhez jön azonban a rejtőzködő életmód, amely szinte lehetetlenné teszi a megfigyelését.

A nép ettől függetlenül mindenhol látja, és legendákat gyárt, amelyekben a sakál a birkanyájak réme lesz, holott ezt még egyszer sem bizonyították. Maximum a beteg birkákat építik a szervezetükbe, így nem kell félni az esetleges gyapjas tömegmészárlásoktól. Sőt, a vadkárok (a Dunántúli Napló folyamatosan követi a témát) ellenére az aranysakál hozzájárul az erősebb vadállomány tervszerű építéséhez is, mert a gyengéket elkapálja, az erősebbet pedig állandó izomnövelésre és érzékfinomításra készteti.

63

A szaporodási időszakát kivéve korlátlanul vadászható. A hirtelen felbukkanás óta már hatvan példányt nálunk is lelőttek, ehhez jön ugye Sáfrány Lajos, plusz Toldi, és ott vagyunk, hogy hatvanhárom, ami híres vadásznemzetre vall.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.