Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Csak áprilisban állhat helyre a vasúti közlekedés

2003.01.24. 15:15
A MÁV Rt. szombat reggeltől az ország összes vasútvonalán biztosítja az utasoknak a menetrend szerinti közlekedést, az utasok egyrészt vonatokon, másrészt pedig vonatpótló autóbuszokon juthatnak el az érintett vonalakon célállomásukhoz. Pénteken hat vasútvonalon szünetel a közlekedés a Bz motorvonatok kényszerű leállása miatt. Egyelőre csak a Volán-járatokat vehetik igénybe az utasok: Villány és Mohács, Komárom és Esztergom, Nyíregyháza és Nyíradony, Mezőhegyes és Battonya, Kisszénás és Kondoros, Murony és Békés, valamint Lajosmizse és Kecskemét között. A teljes vasúti közlekedés csak áprilisban állhat vissza.
A MÁV Rt. szombat reggeltől az ország összes vasútvonalán biztosítja az utasoknak a menetrend szerinti közlekedést - mondta Mándoki Zoltán, a vasúttársaság vezérigazgatója pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. A MÁV Rt. szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál kiderült gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívja 219 motorkocsiját, s 34 vonalon leállítja a vasúti közlekedést. A vezérigazgató elmondta, hogy szombattól az utasok egyrészt vonatokon, másrészt pedig vonatpótló autóbuszokon juthatnak el az érintett vonalakon célállomásukhoz. - A teljes vasúti közlekedés áprilisban állhat vissza, addigra képes a vasúttársaság újra üzembe helyezni a jelenleg vizsgálat alatt álló motorkocsikat - közölte a vezérigazgató.

A csehek elzárkóztak a segítségnyújtástól

A MÁV vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a tengelyvizsgálatok jelenlegi állása szerint a motorkocsik 30-40 százaléka hibás. - Az ellenőrzés jövő hét közepéig zárul le, azt követően pedig mintegy 30 napot vesz igénybe az új tengelyek megrendelése - mutatott rá Mándoki Zoltán. Vizsy Ferenc, a társaság személyszállítási üzletágának vezetője kiemelte, hogy áprilisig a felújított kocsikat folyamatosan állítják vissza a vasúti forgalomba.

Az üzletágvezető szerint a MÁV Rt. kész lenne ideiglenesen motorkocsikat igénybe venni a szerelés befejezéséig Csehországból, vagy Szlovákiából. Hozzátette, hogy a szlovák fél februárra ígért választ a MÁV-nak, a csehek viszont teljesen elzárkóztak a bérléstől. Mándoki Zoltán közölte, hogy becslésük szerint a kétnapos leállás a vasúttársaság 450 ezres utazóközönségéből 11 ezer főt érintett. A vezérigazgató megjegyezte, hogy indokolt esetben az rt. igyekszik mérsékelni a pórul járt utasok kárát, amennyiben az azzal kapcsolatos jogi vizsgálatok lezajlanak.

A vasúttársaság szakemberei csütörtökön egész éjszaka dolgoztak azon, hogy a lehetőségekhez képest kiszámítható menetrendet és közlekedési eszközt biztosítsanak a szerdán éjjel leállított Bz motor-szerelvények helyett. A vasúti forgalom már csak hat vonalon szünetel, itt az utasok a Volán buszjárataival elérhetik úti céljukat.

Felvilágosítás
A vonatok, illetve a vonatpótló autóbuszjáratok menetrendjeiről a MÁV Internetes honlapjáról tájékozódhatnak. Hívhatják az ingyenes zöld számokat is, amelyek a következők: a 06-80/203-733, 06-80/204-280, -281, -282, -283, -284. A MÁV budapesti központi tudakozójának telefonszáma: 461-54-00.
A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, különböző megoldásokkal mintegy 50 vonalon részben vagy végleges megoldásokkal fenntartja a forgalmat.

Az Index információi szerint jelenleg hat vonalon szünetel a közlekedés. Egyelőre csak a Volán-járatokat vehetik igénybe az utasok Komárom-Esztergom, Nyíregyháza-Nyíradony, Mezőhegyes-Battonya, Kisszénás-Kondoros, Murony-Békés, valamint Lajosmizse- Kecskemét között. Palotabozsok és Bátaszék között eddig szünetelt az utaskiszolgálás, péntek délután négy órától Bz motorvonatokkal megindulhat a menetrend szerinti vasúti közlekedés. Villány és Barcs között péntek délután kettőtől menet rendszerint induló vonatpótló autóbuszok segítik az utazást.

Aggódik a Vasutas Települések Szövetsége

A 140 települési önkormányzatot tömörítő Vasutas Települések Szövetségének vezetősége sajnálattal és megértéssel, ugyanakkor megdöbbenéssel fogadta, hogy a MÁV leállította a mellékvonalakon közlekedtetett Bz-motorvonatokat. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint Kaszai János, Vésztő polgármestere, a szövetség elnöke leszögezi: az ezeken a vonalakon kieső járatok a szövetség számos tagtelepülésének lakosságát érintik hátrányosan.

"A vonatközlekedés nélkül maradt vasúti vonalak elhelyezkedését figyelembe véve szembeötlő, hogy a vasúti közlekedés szüneteltetésének kényszere éppen azokat az egyébként hátrányos kisrégiókat sújtja, amelyek szerepeltek az 1994-es vonalbezárási tervekben" - hangsúlyozzák az önkormányzatok. Az állásfoglalás szerzői felteszik a kérdést: a vasúti járműállomány és az érintett mellékvonali pályák állapotának együttes további romlása nem vezet-e ahhoz a kényszerű kormányzati döntéshez, hogy most már közlekedésbiztonsági és nem közlekedéspolitikai, vagy gazdasági okból kell szüneteltetni egy-egy mellékvonalon a vasúti közlekedést.

A szövetség reméli, hogy visszaáll a korábbi vasúti szolgáltatás. A közlemény aláírói közlik: bíznak a MÁV vezetésében és a közlekedési kormányzati szervekben, s felkérik a tagtelepülések önkormányzatait, hogy tanúsítsanak megértést és türelmet a kialakult helyzettel szemben.

Az alulfinanszírozás vezetett ide

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a vasút elmúlt 20 évi alulfinanszírozása vezetett a mai helyzethez, a 259 a Bz-motorkocsi kényszerű leállításához. A szakszervezet bízik abban, hogy a vasúti közlekedés kényszerű szüneteltetésének és ritkításának tapasztalatai felhívják a közvélemény és az illetékes kormánykörök figyelmét a vasúti korszerűsítés szükségességére. A VSZ szerint mielőbb meg kellene hozni a MÁV Rt. finanszírozását garantáló kormányzati döntéseket, hogy a vasúttársaság megfelelő közszolgáltatást biztosíthasson.

Korlátozások a vasúti közlekedésben

Barcs és Villány között egy újabb autóbusz beállításával normalizálódott a személyközlekedés. Ezen a szakaszon csak szombat reggeltől indulnak meg a vonatok. A pénteken 12 vonat helyett autóbuszok közlekednek Barcs és Pécs, illetve Szentlőrinc és Szigetvár között.

Az állomásokon elhelyezett hirdetmények szerinti vonatpótló autóbuszokkal utazhatnak: Rédics és Zalaegerszeg, Diósjenő és Balassagyarmat, Diósjenő és Romhány, Aszód-Balassagyarmat és Ipolytarnóc, Tatabánya és Pápa, Csorna és Pápa, Körmend és Zalalövő, Rédics és Zalaegerszeg, Lepsény és Veszprém, Somogyszob és Balatonmáriafürdő, Dunaújváros és Paks, Dombóvár és Komló, Kál-Kápolna és Kisterenye, Kazincbarcika és Rudabánya, Abaújszántó és Hidasnémeti, Mátészalka és Csenger, Ohat-Pusztakócs-Tiszalök és Görögszállás között.

Békéscsaba szárnyvonalain is megszervezték a menetrendszerinti vonatpótlós autóbuszos közlekedést. Így autóbuszokkal utazhatnak: Békéscsaba-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Szeged, Mezőtúr - Kisszénás - Orosháza - Mezőhegyes, Szolnok-Kiskunfélegyháza, Kiskunfélegyháza-Orosháza, Szolnok-Szentes-Makó, Kecskemét-Kunszentmárton, Kecskemét-Fülöpszállás, Kiskőrös-Kalocsa között. Karcag és Tiszafüred között részleges vonatközlekedés lesz ma napközben, néhány vonat helyett pedig autóbuszok szállítják az utasokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.