Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nem félnek a karanténban

2006.02.15. 22:03
Nem okozott felfordulást a csátaljaiak nyugodt életében a madárinfluenza kitörése. A helyiek a tévéből értesültek a hírről, a járványról nem is tudnak sokat. Nagybaracskán egy aggódó már le akarta vágni a csirkéit, de a polgármester megnyugtatta, hogy nem muszáj. Jelentés a karanténból.

"Védőkörzeti zárlat madárinfluenza miatt" - fogad a tábla Csátalján. Pániknak ennek ellenére nincs nyoma. A kocsmában tucatnyian csocsóznak, láthatóan nem félnek. Igaz, nem is sokat tudnak a madárinfluenzáról. Szerdáig arról se hallottak, hogy hattyúk pusztulnak tömegével a környéken, a hírről csak a médiából értesültek.

"A többiek mondták, hogy benne volt a hírekben" - mondja egy helyi, akinek még nem sikerült tájékoztató szórólapot szerznie. A helyi védelmi bizottság ugyanis ezt a módszert választotta a lakosság felvilágosítására, de nehéz bejutni az orvosi rendelőbe, ahol osztják.

"Egy ember hívott, hogy most akkor le kell-e vágni a csirkéket" - mondja Király Sándor, a szomszédos Nagybaracska polgármestere. Az érdeklődőt megnyugtatta, hogy le lehet vágni a csirkét, de nem muszáj. A faluban hatszáz háznál tartanak csirkét, úgy tíz-tizenötöt udvaronként. A falu határában egy baromfitelep is van, ott két-háromezer tyúkot nevelnek.

Az első rendőrkordon tizenhét kilométerre fogad Csátaljától. A rendőrök minden autót leintenek, élő állat iránt érdeklődnek. Megnyugtatnak, hogy eddig hozzám hasonlóan senki sem próbált meg csirkét csempészni a karanténba. A folyamat még kétszer ismétlődik a megérkezésig.

Csátalja és Nagybaracska köré szerdán tizenhat órakor vontak karantént, mert három, a környéken elhullott hattyú tetemében a madárinfluenza H5 vírustörzséhez tartozó kórokozót találtak. A környéken negyvennégy hattyú pusztult el február 1-e óta.

A helyi védelmi bizottság csütörtöki ülésére a megyei válságstáb mellett Hatala József rendőr-vezérőrnagy, az Országos rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója és több rendőrkapitány is lelátogat. A levegőben egy miniszteri/miniszterelnöki vizit szaga is benne van. De a helyieket ez sem izgatja. Többségük már nyugovóra tért, akik meg a kocsmában mulatnak, nem sokat tudnak. Csütörtökön visszatérek.


Nagybaracska és Csátalja (Térkép: lazarus.elte.hu)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.