Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Hamis gyógyszerek miatt haltak meg Kínában

2006.05.22. 06:47
Összesen kilenc ember halt meg Kínában feltehetően egy hamisított gyógyszerkészítmény miatt. A szert epegyógyszerként árulták, de veseelégtelenséget okozott. A gyártó a beszállítóra mutogat.

További négy ember halálát okozták Kínában vélhetően hamisított gyógyszerek - jelentette be hétfőn a pekingi kormány. Ezzel a szóban forgó gyógyszerek okozta halálesetek száma kilencre emelkedett.

Átfogó ellenőrzés

Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség még pénteken számolt be arról: Kína összes gyógyszergyárára kiterjedő vizsgálatot rendelt el a távol-keleti ország kormánya annak nyomán, hogy minden valószínűség szerint hamisított gyógyszerek öt ember halálát okozták.

Az illetékes hatóságoknak "azonnal átfogó ellenőrzést kell indítaniuk a gyógyszerüzemekben a beszerzett nyersanyagok, az anyagok kezelése és a kész termékek bevizsgálása tekintetében" - számolt be az Állami Élelmiszer- és Gyógyszeripari Igazgatóság utasításáról az Új Kína.

Ven Csia-pao államfő utasítására nyomozást indítottak öt halálesetet ügyében, amelyeket a gyanú szerint egy epegyógyszer hamisított összetevője okozott. Ez az anyag, a diglikol veseelégtelenséget vált ki.

Több káros gyógyszer?

A gyógyszert az északkelet-kínai Csicsihar 2. számú Gyógyszerüzemben állították elő. A gyártó azt állítja, hogy beszállítójától rossz összetevőt kapott, és ellenőrei nem szűrték ki a hibát. A mérgező diglikolt kimutatták a vállalat négy másik gyógyszerében is. Értesülések szerint a beszállító cég vezetőjét és hét munkatársát őrizetbe vették.

Kínában több száz gyógyszerüzem működik, egy részük kínai, más részük külföldi résztulajdonú vegyes vállalat formájában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.