Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Drakuláért fizetnie kell a román kormánynak

2001.10.01. 15:20
A hollywoodi Universal Studios birtokában van Drakula figurájának "használati joga", így a román kormánynak ennek a stúdiónak kell fizetnie, ha a tervezett Drakula Land szórakoztató központban a világszerte ismert alakot fel kívánja használni.

A hollywoodi Universal Studiosszal a román kormány nehéz tárgyalásokat folytat: a filmgyártó stúdió birtokolja ugyanis a világszerte ismert Drakula gróf és vámpír alakjának "használati jogát", a román kormány viszont egy szórakoztató parkot szeretne elnevezni róla.

Lugosi Béla Drakulája a Universal Studios pólóján. A román kormánynak fizetnie kell érte.
A tavaly decemberi választások nyomán frissen kinevezett román turisztikai miniszternek, Dan Matei Agathonnak első tervei között szerepelt egy Drakula mítoszát kihasználó szórakoztató központ felépítése. A terv kivitelezésére akadt elég vállalkozó, aki összeadja a szükséges 40 millió eurót. A központ felépítésének tervét már az év elején meghirdették, de Drakula figurájának joghasználati kérdésével csak idén ősszel kezdtek el foglalkozni.

A Universal Studios 1930 és 1960 között hét, Drakulával foglalkozó filmet készített. A Lugosi Béla alakította sápadt, fekete lepelbe burkolózó, vámpírfogas figura világszerte híressé vált: annak használati joga a stúdió tulajdonába került. A filmgyárosok figyelme még a vámpírfogakra is kiterjedt, azt is külön bejegyeztették.

A Universal szóvivője szerint a román szórakoztató parknak jogdíjat kell fizetnie a figura használatáért, hogy pontosan hány százalékot, arról még folynak a tárgyalások. A szórakoztató park egyébként a tervek szerint 3000 új munkahelyet teremt, az előzetes tanulmányok szerint évente egymillió turista szeretne Drakulától megijedni, ez pedig évi 20 millió euró tőkemozgást eredményezhet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.