Natália
-3 °C
8 °C

Az első eurórablás

2001.09.07. 10:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Az előzetes híradásokkal ellentétben a csütörtökön kirabolt németországi pénzszállító autóból a rablók az eurót is elvitték. A felmérések szerint a németek inkábbb a márkát tartanák meg, és nem váltanának euróra.

A korábbi híradásokkal ellentétben a csütörtökön Németországban kirabolt pénzszállító autótból nem csak két és fél millió márkát vittek el, hanem az ott szállított eurót is - helyesbít a BBC hírügynökség. A német Giessen város melletti bűncselekmény az első eurólopásnak számít.

600 milliárd eurót osztanak szét

Az Európai Unióban szeptember elején átfogó pénzszállítási akció kezdődött: ahonnan lehet, összegyűjtik a régi pénzt és bezúzzák, a boltokat, bankokat pedig új euróval látják el. A 12 eurót elfogadó országban összesen 600 milliárd eurót terveznek szétosztani. Németország az egyetlen olyan állam, ahol az átállás radikális: nincs olyan időszak, amikor a két pénznem párhuzamosan forgalomban lenne, 2002. január 1-jétől az emberek elbúcsúzhatnak a márkától, és használni kezdik az eurót.

A németek ragaszkodnak a márkához

A közvélemény-kutatások szerint azonban a lakosság nagy része továbbra is a márkát használná. A hatóságok attól tartanak, hogy a pénzhamisítók az euró bevezetése körüli kezdeti bizonytalanságot kihasználva több millió eurós kárt okozva dobnak piacra hamis pénzt.

A rablással egyébként a pénzszállító autó sofőrjét gyanúsítják: kollégáját megkötözte, és tettestársaival együtt kipakolták a pénzt. A pénzszállító cég a közelmúltban 20 százalékkal bővítette személyzetét, és - mondják ők - nem volt idejük mindenkit alaposan átvizsgálni. A rendőrség országos körözést rendelt el a rablással gyanúsított 35 éves Halil Yurtserver és tettestársai ellen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.