Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Megöltek egy orosz főszerkesztőt

2003.10.10. 11:26
Több késszúrással megölték egy helyi újság főszerkesztőjét Oroszországban, a Volga menti Togliattiban ismeretlenek. A rendőrség feltételezése szerint bérgyilkosság történt. Az újságíró-szövetség adatai szerint a sajtócenzúra eltörlése óta kétszáz újságírót öltek meg az elmúlt 13 éveben, de a rendőrség szinte egy esetben sem találta meg az elkövetőket.
Alekszej Szidorovot, a Toljattyinszkoje Obozrenyije főszerkesztőjét gyilkosai csütörtök éjjel várták meg házánál, ahol kétszer hátba szúrták - jelentette a volga.ru internetes hírügynökség pénteken. A nyomozók úgy vélik, hogy Szidorovot minden bizonnyal újságírói tevékenysége miatt ölték meg. A férfi lapja több oknyomozó cikket közölt a városban működő maffiacsoportokról, amelyek állítólag szoros kapcsolatban vannak a legnagyobb orosz autógyárral, az AvtoVAZ-zal. Szidorov elődje, Valerij Ivanov szintén gyilkosság áldozata lett, a másfél évvel ezelőtti merénylet elkövetőinek azonban máig nem akadtak a nyomára.

Szidorov a hatodik

Togliattiban már hat újságírót öltek meg. A rendőrség egyik esetben sem találta meg a tetteseket vagy a megrendelőket. Igor Jakovenko, az orosz újságíró-szövetség főtitkára az Eho Moszkvi rádióban kijelentette: egyértelmű, hogy Szidorovnak szakmai tevékenysége miatt kellett meghalnia. Úgy fogalmazott, hogy a korábbi hatósági cenzúrát a kalasnyikovok cenzúrája váltotta fel.

Nem derül ki semmi

Jakovenko adatai szerint az utóbbi 13 évben - mióta az új sajtótörvény eltörölte a sajtócenzúrát - körülbelül 200 újságírót gyilkoltak meg Oroszországban hivatásuk gyakorlása miatt. Mint rámutatott, a legriasztóbb az, hogy a rendőrség jószerével egyetlen esetet sem derített fel. Elkeserítőnek nevezte, hogy a szabad sajtóval ma könnyen el lehet bánni: a lapot bezárhatják, az újságírót egy cikkért börtönbe csukhatják, végső esetben pedig akár meg is ölhetik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.