Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Megdőlt a hidegrekord pénteken

2006.06.02. 20:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A Zala megyei Nagykutason 9,9 fokot mértek pénteken, ezzel megdőlt a hidegrekord Magyarországon, legalábbis június másodikán ennél alacsonyabb hőmérsékletet még sohasem regisztráltak.

Magyarországon 1962-ben volt hasonlóan hideg június másodikán, de akkor sem mértek 10 fok alatti hőmérsékletet, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

44 éve volt hasonló hideg

1962-ben Sopronban volt 11,2 fok, de akkor még nem volt olyan kiterjedt az országos mérőhálózat, hogy a mai adatokkal össze lehessen hasonlítani a 44 évvel ezelőttieket, hiszen akkoriban a kisebb településeken még nem volt mérés - tudtuk meg az OMSZ-től.

A meteorológusok szerint mindenesetre most, pénteken Nagykutason, Zalaegerszegtől északnyugatra, Zala megyében 9,9 Celsius fok volt, aminél alacsonyabbat még sosem mértek június második napján Magyarországon.

Nagykutas és Homokszentgyörgy volt a leghidegebb

De nemcsak a 451 fős lakosságú Nagykutason volt hűvös pénteken: az ország nagy részén 10-15 fok közötti hőmérsékleteket mértek, ez a június 2-án szokásosnál legalább tíz fokkal hidegebb. Ilyenkor az OMSZ szerint 23-24 foknak kéne lennie, legalábbis a sokévi átlag szerint.

A 10 fok körüli hőmérséklet nemcsak Nagykutason, Zalában fordult elő most, hanem például Dél-Somogyban, Homokszentgyörgyön pontosan ennyit, vagyis 10,0 Celsiust mértek - tudtuk meg az OMSZ-től.

Az előrejelzések szerint egyébként szombaton valamivel melegebbre lehet számítani, néhány területen, így például az ország délkeleti részén akár néhány órás napsütés is előfordulhat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.