2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

Az orgazdák után a vizsolyi biblia tolvaját is elfogták

2009.11.08. 15:32

A BRFK elfogta azt a férfit, aki egy vizsolyi bibliát, további két értékes bibliát, ékszereket és készpénzt lopott el egy református lelkészcsalád zuglói házából szeptember végén, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap.

A BRFK október 20-án jelentette be, hogy egy dunakeszi családi házból előkerültek az ellopott értékek. Az ügyben a ház tulajdonosát, egy 51 éves férfit és 23 éves fiát őrizetbe vették, de akkor még nem találták azt, aki a betörést elkövette.

A rendőrség az orgazdák október végi elfogása után is kereste a betörőt. A nyomozók gyanúja S. Bertalanra terelődött, akit több hét keresés után november 5-én, csütörtökön fogtak el Zuglóban. A 33 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

A betörést szeptember 28-án követték el. A zuglói házból a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint több olyan dolgot is elloptak, amelyek a kulturális javak körébe tartoznak: az 1590-ben kiadott vizsolyi biblia egy nem teljes példányát, Káldi György 1626-ban kiadott bibliafordításának egy példányát, egy 1866-os kiadású, német nyelvű, két kötetes bibliát, melyet Gustav Doré illusztrációi díszítenek, illetve a Károli-biblia fordításának egy 1875-ös példányát.

A vizsolyi biblia eredeti kiadásból 52 példány maradt fenn, ezek közül 24 külföldön van, egyet pedig a vizsolyi templomban őriznek. Az 1590-es kiadásból teljesen ép példány csak alig néhány maradt fenn. A most előkerült kötetből is hiányzik a Jelenések Könyve, így nehéz megbecsülni a kötet értékét. Korábban volt olyan példány, amely árverésen 22 millió forintért kelt el.