A pannonhalmi bencések visszakapták kincseiket

2006.08.23. 13:09

Átadta a Nemzeti Nyomozó Iroda a Pannonhalmi Bencés Apátságnak azt a több mint 50 tételnyi műkincset, amelyet tavaly nyáron loptak el onnan. A pannonhalmi főiskoláról, bencés gimnáziumból, valamint az apátság levéltárából eltulajdonított okiratok értéke mintegy 221 millió forintot tesz ki, de eszmei értékük felbecsülhetetlen.

A Pannonhalmi Bencés Főapátságban először azt észlelték, hogy eltűnt az 1090 körül kiállított "David dux oklevél", amit Dávid herceg, Szent László király unokaöccse állított ki. Az apátság vizsgálata kizárta, hogy belső munkatárs lehet a tettes, ezért feljelentést tettek a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A gyanú egy 36 éves pannonhalmi férfira terelődött, aki már tíz éve javította az apátság fénymásolóit, illetve számítástechnikai berendezéseit. Mivel bizalmi viszony alakult ki közte és az apátság alkalmazottai között, ezért szabadon mozoghatott az épületben. A gyanúsított a "David dux oklevél" mellett Mátyás király néhány ítélőlevelét, továbbá Árpád korabeli leveleket is eltulajdonított. A gyanúsítottat a Győri Városi Bíróság júliusban helyezte előzetes letartóztatásba.