Konyhai fegyelmezetlenség okozta a fehérvári ételmérgezést

MTI
2001.10.18. 21:02
Feltehetően a technológiai fegyelem, a közegészségügyi előírások megszegése okozta a székesfehérvári tömeges ételfertőzést. Az ÁNTSZ székesfehérvári intézetének vezetője, Almási Ferenc városi tisztifőorvos elmondta: az eddigi megállapítások szerint mind a főzőkonyhában, mind a tálalókonyhán elkövettek olyan hibát, amely hozzájárult a Széna téri általános iskolában történt szalmonella fertőzés kialakulásához. A főzőkonyhán egy olyan, nem kellően fertőtlenített készült a bajt okozó milánói makaróni öntet, amelyben korábban darált húst tartottak, míg a melegítőkonyhán nem melegítették fel az előírt, a baktériumokat biztonságosan elpusztító hőfokra a főzőkonyháról odaszállított ételt. A múlt héten történt tömeges ételmérgezés mikrobiológiai vizsgálata során százharminc esetben mutatták ki a szalmonella baktériumot. A megbetegedettek többségét otthon ápolták, hetvenegyen azonban kórházba kerültek.