Klaudia
-4 °C
2 °C

Tömeges iskolai ételmérgezés Székesfehérváron

2001.10.10. 15:22
Több száz gyerek szenvedett ételmérgezést egy székesfehévári általános iskolában. A Széna téri tanintézetben kedden száznegyvenheten, szerdán már kétszázhatvanan hiányoztak, a város kórházában többen súlyos állapotban fekszenek. A baj forrása minden bizonnyal a hétfői ebéd volt.
Hasmenéssel, hányással harminckét személy, elsősorban iskolás gyerek, illetve néhány felnőtt került, kórházba Székesfehérvárott. Valamennyien ugyanazt az ételt fogyasztották, így a jelek ételmérgezésre utalnak - jelentette ki dr. Almási Ferenc, városi tiszti főorvos az MTI-nek

Csak egy iskola diákjai betegedtek meg

Kedden délelőtt már harmincöt megbetegedést jelezték a gyermekháziorvosok, mivel ez már tömeges megbetegedésre utalt, a tisztiorvos elrendelte a vizsgálatot. Mindegyik beteg gyerek a székesfehérvári Széna téri általános iskolába jár, s hétfőn ugyanazt az ételt fogyasztotta, ezért felmerült az ételmérgezés gyanúja.

A városi tiszti főorvos elrendelte az intézmény tálalókonyhájának, valamint az oda ételt szállító főzőkonyha ellenőrzését. Mindkét helyen tisztaságot, rendet találtak a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Kiderült, hogy a főzőkonyhán hétfőn 960 adag lebbencslevest és milánói makarónit főztek, ebből 490 adagot szállítottak a Széna téri iskolába. A többi ételt egy másik általános iskolában és egy óvodában fogyasztották el. Csak azok betegedtek azonban meg, akik a Széna téri iskolában fogyasztották el, illetve onnan vitték haza az ételt - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Többen infúziót kapnak

Az iskolában kedden száznegyvenheten hiányoztak. Szerdán már kétszázhatvanan. Azt, hogy közülük hányan maradtak otthon hasmenéssel, pontosan még nem tudni. A Szent György Kórház Fertőző Osztályán ápoltak állapota közepesen súlyos, illetve súlyos. Az erős hasmenés és a hányás miatt infúziót kapnak - tájékoztatott a városi tiszti főorvos.

Almási Ferenc hozzáfűzte: a tisztiorvosi szolgálat mind a tálaló, mind a főzőkonyhában étel- és alapanyag mintát vett, melyeket laboratóriumban vizsgálnak. Eredmény várhatóan csütörtök délután lesz.