Hajnalka
-1 °C
15 °C

Lavina, hó, földcsuszamlás Európában

2004.12.27. 13:39
A Tátrába és a tiroli Alpokba készülőknek lavinaveszéllyel kell számolniuk. Európa mediterrán országaiban a jelentős mennyiségű csapadék okoz fennakadást. Spanyolországban havazás, Olaszországban a felhőszakadások és a nyomukban jelentkező földcsuszamlások bénítják meg a közlekedést.
Közép-Európa magasabb hegyeiben lavinaveszély, a mediterrán országokban a havazás, a felhőszakadás és a földcsuszamlás okoz rendkívüli helyzetet.

Lavinaveszély a Tátrában

#alt# A Magas-Tátra és a Nyugati-Tátra magaslati térségében hétfőn harmadfokú volt a lavinaveszély. Mérsékeltebb, másodfokú lavinaveszéllyel lehet számolni az Alacsony-Tátrában. Ennél alacsonyabb, elsőfokú lavinaveszély csak a Kis- és a Nagy-Tátra hegyei között lehet.

A Magas-Tátrán november végén végigsöprő orkán okozta károk miatt az idén ugyan kevesebb turistát várnak, de a történtek miatt mindenkit fokozott óvatosságra intenek, hiszen a hegyi turistaösvények egy része a kidőlt fák miatt még járhatatlan, de a már szabaddá tett ösvények többségén sem veszélytelen a közlekedés, ezért azok jelentős részét télen tilos használni. Az utak síkosak, a turistákat lavinaveszély fenyegeti.

Hócsuszamlások Tirolban

Nagy a lavinaveszély a tiroli Alpokban is, figyelmeztetett hétfőn az osztrák lavinafigyelő szolgálat. Főleg 2000 méter fölött várható, hogy önmaguktól hatalmas hócsuszamlások indulnak el.

Hajnal óta félméteres hó esett a kelet-tiroli Dolomitokban, és az erős szél által sodort friss hó különösen rossz kombinációt alkot a már leülepedett régebbi hóval. Máris számos spontán hógörgeteget jelentettek.

A hóhelyzetről bővebben>>>

Havazott Texasban
Szokatlanul erős havazás lepte meg a texasiakat: szombat reggel a déli szövetségi amerikai állam lakói évtizedek óta nem látott hótakaró látványára ébredtek - közölték a helyi meteorológiai szolgálatok. A mexikói határ mentén lévő Brownsville városát és térségét 3,8 centiméteres vastagságú hó borítja. Ezen a vidéken 1895 óta nem hullott a mostanihoz hasonló mennyiségű hó.

A hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy háziállataikat átmenetileg fogadják be otthonaikba, mert borzasztó hideg várható. Azt is tanácsolják az embereknek, hogy ha nem szükséges, ne keljenek útra. Mindezek a javaslatok vonatkoznak a szomszédos Lousiana állam lakóira is, mert hamarosan ott is igencsak téliesre fordul az időjárás.

Felhőszakadás Olaszországban

Itáliában egy hete tart a kellemetlen téli időjárás: északon a kiadós havazás, míg délen a kitartó esőzések és viharok okoznak gondokat, s csaknem ötezer embert már felkészített a kitelepítésre a polgári védelem a földcsuszamlások veszélye miatt Salerno körzetében, ahonnan hétfőre virradóra már 1500 lakos evakuáltak.

Nápoly kikötőjét hétfőn le kellett zárni a nagy vihar miatt, szünetel a kompközlekedés, s több hajó csak vontató segítségével tudott biztonságosabb helyre húzódni, míg néhány bárka kisodródott a homokos partra. Szünetel a kompközlekedés Palermo és Ustica szigete között, s akadozik a calabriai partokról Szicíliába tartó kompközlekedés is.

Az éjszaka komoly felhőszakadás zúdult Rómára, az erős szél miatt hétfőn délelőtt a fiumicinói repülőtéren a három felszállópályából kettőt le kellett zárni. Molisében az erős széllökések okoztak károkat, míg az északi tartományokban, az Alpokban és a hegyek lábainál erősen havazott, s több helyen komolyan megnőtt a lavinaveszély is az olasz síterepek közelében.

Kisebb földcsuszamlások voltak Róma környékén, a fővárosi körgyűrűt több helyen eltorlaszolta, illetve egysávosra szűkítette a töltésoldalról az autópályára zúduló sárfolyam. Velencében már napok óta magas a víz, karácsonykor 115 centiméteres vízállást is mértek, a történelmi városrészben napok óta gumicsizmákban közlekednek a helyiek és a turisták.

Spanyol hó

#alt# A hatóságoknak kellett kimenteniük kilencezer, hóban rekedt autóst Spanyolország északi részén hétfőre virradóra. Az erős havazás főleg Burgos, León és Palencia városok térségében bénította meg a közlekedést. A hóból kimentett emberek egy részét sportcsarnokokban és közösségi házakban helyezték el. A mentőakcióhoz szükség volt a katonaság bevetésére is.

Jóllehet a hatóságok már napok óta figyelmeztettek a várható hidegfrontra és erős havazásra, a térségben közlekedő autósok 60 százaléka hólánc nélkül indult útnak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!