Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Hercegkisasszony született a japán császári családba

2001.12.03. 10:45
Hercegkisasszonnyal bővült december elsején a japán császári család: a trónörökös, Naruhita és felesége, Masako első gyermekének nevét a héten egy ősi rítus után ejti majd ki először Akihito császár. A trónörökösödési gondok miatt a törvényhozók az alkotmány módosításán gondolkodnak.

Nyolc év házasság után megszületett a japán hercegi pár, Naruhita és Maszako első gyermeke, egy kislány. A három kilóval született gyermeknek egyelőre nincs neve: a japán szokások szerint nevét születése után hét nappal, első fürdésekor kapja meg. A rituális első fürdésre ezen a héten, pénteken kerül sor: egy ősi szöveget olvasnak majd fel a tisztálkodás alatt, a 'tudósok' pedig egy fanyíllal űzik el a rossz szellemeket. A fürdés után maga a japán császár, Akihito nevezi el a gyermeket.

Segít a gazdaságon a jó hír

A rossz gazdasági hírekkel terhelt japánok a kislány születését kitörő örömmel fogadták: a jó hírtől remélik a gazdasági légkör javulását is. A média és az emberek is kitüntetett figyelemmel követték az eseményeket: a szülés hírére a tévé- és rádióállomások félbeszakították adásukat, a napilapok különkiadásokkal jelentek meg.

A császári palota kapuinál tömeg gyűlt össze, a negyedet, ahol a szülés előtt a hercegi pár élt, óriási üdvözlő plakátokkal díszítették ki. Vasárnap közel negyedmillió ember gyűlt össze a császári palota előtt, mindenki igyekezett egy üdvözletet, jókívánságot beírni az üdvözlő könyvbe.

Lehet, hogy császárnő született

Maszako hercegnő 1999-ben esett először teherbe, sokak szerint a média nyomása miatt azonban a terhesség vetéléssel végződött. A mostani terhességet a média nagyon óvatosan kezelte, a hercegnőt kevés alkalommal szerepeltették az első oldalon.

A császári családban igazából egy kisfiú születése oldott volna meg minden gondot. A családnak ugyanis a trón és a császári cím továbbadására is gondolnia kell, a családba viszont 1965 óta (ekkor született a jelenlegi trónörökös öccse) nem született fiú utód. Egy generációra a trón átadása megoldott, Naruhita a következő császár. A törvényhozók azon gondolkodnak: módosítsák-e úgy az alkotmányt, hogy nők számára is lehetővé tegyék a trón öröklését. Ki tudja, lehet hogy egy császárnő született december elsején?

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!