Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Pert nyert a Csernobil után elhunyt kamionos özvegye

2003.05.27. 18:56
Pert nyert a Hungarocamionnal szemben annak a kamionosnak az özvegye, aki a csernobili atomsugárzás folytán vesztette életét 1993-ban. A nem jogerős ítéletben a bírák egy-egymillió forint kártérítést ítéltek meg a két felperesnek, annak ellenére, hogy a sugárzás és a haláleset közti ok-okozati összefüggést nem ismerték el.
Az ügyben a tíz éve elhunyt kamionos özvegye és fia indított pert a fuvarozó cég ellen. A két felperes annak kimondását kérte a Fővárosi Bíróságtól, hogy a kamionos amiatt halt meg, mert a fuvarozó cég korábban a sugárzásveszélyes övezetbe küldte. Ennek kapcsán pedig nem vagyoni kártérítés megítélését kérték a bíróságtól.

A lelki traumákért kaptak kártérítést

A bíróság szerint az ügy elévülési határideje már lejárt, hiszen a kamionos tíz évvel ezelőtt halt meg. A családtagok érvelése szerint azonban a súlyos betegségek együttesében elhunyt férfi vizsgálati eredményeit csak 2001-ben kapták kézhez. Ezek alapján pedig úgy vélik, hogy az elévülést ettől az időponttól kellene számítani. A bírák nem fogadták el ezt az érvelést, és a felperesek ezen kérését elutasították. Ugyanakkor helyt adtak a kártérítési igénynek, így az ítélet szerint a Hungarocamion 1-1 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítést kell hogy fizessen az özvegynek és fiának. Indoklásképpen a családtagokat ért hatalmas lelki traumát jelölte meg a Fővárosi Bíróság. Az ítélet még nem jogerős.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.