Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Összeomolhat a csernobili beton szarkofág

2003.04.22. 16:33
A csernobili atomerőmű fölé emelt beton szarkofág összeomolhat, ezért egy újabb burkolatot kell fölé építeni, közölte az orosz atomenergiaügyi miniszter. Tárcája szerint a miniszter túloz, de új burkolatot építenek az 1986-ban felrobbant reaktor fölé.
Az orosz atomenergiaügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy összeomlik a csernobili atomerőmű 1986-ban felrobbant 4. számú reaktora fölé emelt betonszarkofág. A Nyezaviszimaja Gazeta orosz lapban megjelent interjúban a miniszter kijelentette: "a szarkofág tetejének beomlása teljességgel reális". Alekszandr Rumjancev szerint a meglévő szarkofág fölé egy újabb burkolatot kell építeni. Hozzátette: a modern nehézbetonos építési technológiák lehetővé teszik ennek a tervnek a megvalósíthatóságát, ami után nem lesz többé fenyegető a tetőzet beomlása. Egy ilyen építkezés több száz millió dollárba kerül majd.

Lebontják a régit

Az illetékes ukrán minisztériumban túlzónak találták Rumjancev aggodalmait. Ukrajna a nemzetközi Csernobili Szarkofág Alapba befolyó kedvezményes célfinanszírozási hitelekből valósítja meg a szarkofág biztonságos létesítménnyé változtatásának projektjét . A tervek szerint a 4. reaktorblokk fölé új burkolatot emelnek, majd a régi építmény instabil elemeit lebontják, illetve megerősítik.

Az EBRD segítségével

Egy nemrégiben született ukrán kormányhatározat értelmében a terv megvalósítása érdekében a megrendelő - a csernobili atomerőmű - összeállítja és az alap pénzét kezelő Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egyezteti a munkálatok, szolgáltatások és áruk listáját, amely alapján éves kiadási költségvetés készül. A terv költségeit - az engedélyeztetési kiadásokkal együtt - 768 millió dollárra becsülik, ebből Ukrajna részvétele 50 millió dollár. Az alap javára 26 ország és az Európai Unió adományozott. A szarkofág területén a tervek szerint idén tavasszal kezdődnek az építkezési munkák és a felrobbant reaktor fölé emelendő új burkolat munkálatainak befejezési határideje 2007.