Judit
3 °C
7 °C

Pénteken bezárják Csernobilt

2000.12.14. 15:42
Pénteken leállítják a csernobili atomerőmű utolsó blokkját is. Ukrajna ezzel eleget tesz a G7-tel 1995-ben kötött egyezménynek. Kijev két új blokkal kívánja pótolni az energiakiesést. A beruházást az EBRD kölcsönnel segíti, bár a bank magyar képviselője nem támogatta az átutalást.
Pénteken 13 óra 16 perckor leállítják a csernobili atomerőmű utolsó, harmadik reaktorát is. A végleges bezárásról, illetve annak időpontjáról Leonyid Kucsma ukrán elnök döntött. Az összes blokk leállításáról Ukrajna 1995-ben állapodott meg a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7-tel Ottawában.

Pénteken leállítják az erőművet
A '86-os katasztrófa 140 milliárd dollár kárt okozott Ukrajnának, és a kormány ez elmúlt tizennégy évben ötmilliárd dollárt fordított az utóhatások felszámolására - közölte Oreszt Klémpus nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A baleset 3,5 millió ember életét vagy egészségét követelte, a szennyezett zónában jelenleg 2,7 millióan élnek.

A első reaktort 1996-ban, a másodikat '97-ben zárták be, az utolsó leállítása azért késett mert Ukrajna nem tudta megoldani a kieső energia pótlását. Kijev azóta két új blokk építését rendelte el (Rivnei 2, Hmelnickij 4), de ezek befejezéséhez sokáig nem kapott nemzetközi támogatást.

Új blokkok épülnek

A nagykövet kijelentette: a következő években még legalább hárommilliárd dollárra lesz szükség a különböző költségek fedezésére. Mint mondta, legtöbbe a két új reaktor kerül (1,5 milliárd), ebből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 215 millió dollárt biztosít. Oreszt Klémpus megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a kölcsön átutalását a bank magyar képviselője, Soós Károly Attila nem támogatta, mert ,,nem volt meggyőződve a reaktorok biztonságáról, illetve nem akarta, hogy Ukrajna külső adóssága növekedjen". A nagykövet szerint ezek az aggodalmak indokolatlanok.

Magyarország szerint az új reaktorok nem biztonságosak

Soós Károly Attila kérdésünkre elmondta: az EBRD-ben ő Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot is képviseli. Az utóbbi három nevében igennel, Magyarország nevében nemmel szavazott a kölcsönre. Mint mondta, nem személyesen döntött az ügyben, a pénzügyminisztériumok utasítását hajtotta végre.

Soós hozzátette: tényleg a nagykövet által említett indokok miatt szavazott nemmel. A magyar vélemény szerint az új reaktorok biztonsági szintje nem felel meg a nyugati elvárásoknak, és Ukrajna egyre inkább eladósodik.

A szarkofág fenntartása is több százmillióba kerül

Az új reaktorok befejezéséig a meglévő erőműveknek kell pótolniuk az energiakiesést, és az ehhez szükséges fűtőanyag megvásárlása 80-100 millió dollárba kerül - az EU ezt a beruházást 24 millió dollárral támogatja. Az új blokkok fűtőelemeit 100 millió dollár értékben Oroszország biztosítja Ukrajnának.

A sérült reaktor körüli szarkofág fenntartását 1997 és 2007 között az úgynevezett SIP-program biztosítja. Ennek költsége 768 millió dollár, ebből Kijev 718 milliót nemzetközi segítség révén kap, további 50 milliót az ukrán kormány biztosít. Az erőműben és a környéken dolgozók szociális gondjainak megoldásához 670 millió euró kellene, ebből azonban egyelőre csak 184 millió áll rendelkezésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?