Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Pénteken bezárják Csernobilt

2000.12.14. 15:42
Pénteken leállítják a csernobili atomerőmű utolsó blokkját is. Ukrajna ezzel eleget tesz a G7-tel 1995-ben kötött egyezménynek. Kijev két új blokkal kívánja pótolni az energiakiesést. A beruházást az EBRD kölcsönnel segíti, bár a bank magyar képviselője nem támogatta az átutalást.
Pénteken 13 óra 16 perckor leállítják a csernobili atomerőmű utolsó, harmadik reaktorát is. A végleges bezárásról, illetve annak időpontjáról Leonyid Kucsma ukrán elnök döntött. Az összes blokk leállításáról Ukrajna 1995-ben állapodott meg a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7-tel Ottawában.

Pénteken leállítják az erőművet
A '86-os katasztrófa 140 milliárd dollár kárt okozott Ukrajnának, és a kormány ez elmúlt tizennégy évben ötmilliárd dollárt fordított az utóhatások felszámolására - közölte Oreszt Klémpus nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A baleset 3,5 millió ember életét vagy egészségét követelte, a szennyezett zónában jelenleg 2,7 millióan élnek.

A első reaktort 1996-ban, a másodikat '97-ben zárták be, az utolsó leállítása azért késett mert Ukrajna nem tudta megoldani a kieső energia pótlását. Kijev azóta két új blokk építését rendelte el (Rivnei 2, Hmelnickij 4), de ezek befejezéséhez sokáig nem kapott nemzetközi támogatást.

Új blokkok épülnek

A nagykövet kijelentette: a következő években még legalább hárommilliárd dollárra lesz szükség a különböző költségek fedezésére. Mint mondta, legtöbbe a két új reaktor kerül (1,5 milliárd), ebből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 215 millió dollárt biztosít. Oreszt Klémpus megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a kölcsön átutalását a bank magyar képviselője, Soós Károly Attila nem támogatta, mert ,,nem volt meggyőződve a reaktorok biztonságáról, illetve nem akarta, hogy Ukrajna külső adóssága növekedjen". A nagykövet szerint ezek az aggodalmak indokolatlanok.

Magyarország szerint az új reaktorok nem biztonságosak

Soós Károly Attila kérdésünkre elmondta: az EBRD-ben ő Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot is képviseli. Az utóbbi három nevében igennel, Magyarország nevében nemmel szavazott a kölcsönre. Mint mondta, nem személyesen döntött az ügyben, a pénzügyminisztériumok utasítását hajtotta végre.

Soós hozzátette: tényleg a nagykövet által említett indokok miatt szavazott nemmel. A magyar vélemény szerint az új reaktorok biztonsági szintje nem felel meg a nyugati elvárásoknak, és Ukrajna egyre inkább eladósodik.

A szarkofág fenntartása is több százmillióba kerül

Az új reaktorok befejezéséig a meglévő erőműveknek kell pótolniuk az energiakiesést, és az ehhez szükséges fűtőanyag megvásárlása 80-100 millió dollárba kerül - az EU ezt a beruházást 24 millió dollárral támogatja. Az új blokkok fűtőelemeit 100 millió dollár értékben Oroszország biztosítja Ukrajnának.

A sérült reaktor körüli szarkofág fenntartását 1997 és 2007 között az úgynevezett SIP-program biztosítja. Ennek költsége 768 millió dollár, ebből Kijev 718 milliót nemzetközi segítség révén kap, további 50 milliót az ukrán kormány biztosít. Az erőműben és a környéken dolgozók szociális gondjainak megoldásához 670 millió euró kellene, ebből azonban egyelőre csak 184 millió áll rendelkezésre.