16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Tesztelés előtt a temelini atomerőmű

2000.07.25. 21:50
A dél-csehországi Temelinben gyakorlatilag elkészült az épülő atomerőmű első reaktora, miután már a hónap elején feltöltötték a létesítményt fűtőelemekkel. Az atomerőmű sajtószóvivője beszámolt arról is, hogy a reaktorba már beszerelték a mérőműszereket és a szabályozó-berendezéseket is, tehát az erőmű készen áll a tesztelésre. Temelinben az energiatermelés a tervek szerint jövőre indulna, de a cseh környezetvédő szervezetek népszavazást követelnek a létesítmény sorsát eldöntendő. Az osztrák ellenzéki párt, az SPÖ arra szólította fel hazája kormányát: tegyen meg mindent azért, hogy Csehország ne kezdje meg a próbaüzemet a Temelinről szóló referendum előtt.
A temelini erőmű
A dél-csehországi Temelinben gyakorlatilag elkészült az épülő atomerőmű első reaktora, miután már a hónap elején feltöltötték a létesítményt fűtőelemekkel (rudakkal) - adta hírül a Der Standard osztrák napilap. Az újság Milan Nebesarra, az atomerőmű sajtószóvivőjére hivatkozva számolt be arról is, hogy a reaktorba már beszerelték a mérőműszereket és a szabályozó-berendezéseket is, tehát az erőmű készen áll a tesztelésre.

Orosz technika
Az elavult orosz atomtechnológia a csernobili katasztrófa után eladhatatlanná vált Nyugat-Európában, ezért az orosz atompiac a kilencvenes évek elején a közép-európai volt szocialista országokban próbált terjeszkedni. Csehországban, Temelinben orosz típusú, de nyugati biztonsági rendszerrel felszerelt atomerőmű építésébe kezdtek, mely beruházás ellen a kezdetektől tiltakoztak az atomellenes környezetvédő szervezetek és a környéken lakók. Temelin-ellenes akciócsoportok szerveződtek, akik hordókkal, betoncsövekkel, autóroncsokkal és saját testükkel torlaszolták el az erőműhöz vezető utat, hogy akadályozzák az építési munkálatokat. Az erőmű a tiltakozás ellenére természetesen tovább épült.

A létesítményben az energiát két, egyenként ezer megawattos orosz típusú víznyomásos reaktor szolgáltatja majd, de a biztonsági és a radioaktív sugárzást mérő monitoring rendszer nyugati szabvány szerint készült. Az építők szerint a temelini erőmű minden szempontból megfelel majd a világ legfejlettebb országaiban érvényes biztonsági szabványoknak, de ez Csernobil után nem nyugtatja meg az érintetteket.

Szerdán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megbízottja hitelesíti a teszteredményeket, amelyek egyébként a korábbi próbaüzemek ellenőrzésére is szolgálnak.

A prágai kormány határozata szerint az atomerőműnek 2001 májusától kell rákapcsolódnia a cseh villamosenergia-hálózatra. Két hónapon belül egyébként már az első maghasadási reakcióknak is meg kell indulniuk a létesítményben. Ugyanakkor a cseh környezetvédők népszavazást követelnek az atomerőmű üzembe helyezéséről. A ,,Referendum 2000" című petíciót 115 ezer ember írta alá. A hírek szerint a prágai kormánynak még ezen a héten napirendre kell tűznie azt a népszavazási törvénytervezetet, amelyet parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be, s amely szintén az üggyel foglalkozik.

A Der Standard ugyanakkor hozzáteszi: várhatóan sem a kormány, sem pedig a törvényhozás alsóháza nem támogatja majd a népszavazás kiírását .Az osztrák ellenzéki párt, az SPÖ környezetvédelmi ügyekért felelős vezetője, Ulli Sima ugyanakkor arra szólította fel hazája kormányát: akadályozza meg, hogy Csehország megkezdje a próbaüzemet a Temelinről szóló referendum előtt. Sima emlékeztetett arra, hogy a cseh atombiztonsági hatóság hiányosságokat állapított meg Temelinben. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a próbaüzem hamarosan megkezdődhet, s a cseh kormány gyakorlatilag kész helyzet elé akarja állítani Ausztriát.  • Hírek
  • Hírek