Ágnes
-13 °C
0 °C

Megfékezték a szolnoki kórháztüzet

2003.02.09. 07:39
Vasárnap délutánra eloltották a tüzet a hajnalban kigyulladt szolnoki Hetényi Géza Kórházban - értesült az Index. A lángokat sikerült megfékezni, de nagy a füst az épületben. A hétvégén tűz ütött ki a tatabányai és a pécsi erőműben, valamint a veresegyházi galvánüzemben is.
Tekintse meg galériánkat!
Kigyulladt a Hetényi Géza Kórház épülete vasárnap hajnalban - tájékoztatta az Indexet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Bácskai Tünde. A legnagyobb fokú riasztás miatt hét órakor a környék összes tűzoltója a helyszínre ment, személyi sérülésről nem érkezett jelentés hozzájuk. A tűhzoltók a hajnalban keletkezett tüzet délután egy óra utánra oltották el. A kórházból másik intézményben csupán két beteget kellett elhelyezni, a többi ápoltról már hét ideiglenes telefonszámon lehet érdeklődni.

íp> Baksai István főigazgató a kórház második sajtótájékoztatóján elmondta: a főorvosi értekezletet követően kiderült, hogy minden osztály tud a betegeiről megfelelő módon gondoskodni. A két kis beteg a kórház gyermek intenzív osztályáról Budapestre az I. számú gyermekklinikára került. Hoffmann Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgató arról számolt be, hogy a tüzet 13 óra 23 perckor eloltották, és annak minősítését 5-ösről 3-asra csökkentették. Jelenleg az alagsori helyiségek kipakolása, megtisztítása folyik a munkában tűzoltók és katonák vesznek részt. A szakember a tűz keletkezési okával kapcsolatban azt mondta, annak kiderítése a szolnoki tűzoltóság tűzvizsgálóinak feladata, ők pedig végzik munkájukat.

Műszaki hiba?

A tűz az alagsorban keletkezett, az első feltételezések szerint műszaki hiba okozhatta. Először nem ürítették ki az épületet. Egy ideig a legnagyobb veszélyt az épületszárnyban terjengő füst jelentette; a kritikus részlegekből azonban biztonságos helyekre kísérték át a betegeket a katonák, a rendőrök és a mentősök.

Tekintse meg galériánkat!
"Minden kórházban ápolt ember biztonságban van, az intézmény füstmentes kórtermeiben és más helyiségeiben orvosok és ápolók felügyelnek rájuk" - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Habbal, vízzel

Jánosi Zsolt tájékoztatása szerint a tűzoltók habbal árasztották el a négyemeletes épület közműalagútját, ahol a tűz kiütött. Ezzel a párhuzamosan egy irattári részleg tüzét vízzel oltották el.

Bácskai Tünde az oltásban dolgozók nevében azt kérte, a hozzátartozók ne induljanak el betegeik látogatására, mert akadályoznák a munkát. A kórház előtti útszakaszt a rendőrség lezárta, ezért a Tószeg irányába, illetve az onnan érkezők csak kerülő úton haladhatnak tovább.

Nem működik a telefonközpont

Tekintse meg galériánkat!
A tűz miatt a kórház telefonközpontja elnémult. Jánosi Zsolt ugyanakkor az MTI-nek megerősítette: minden beteg orvosi és ápolónői felügyelet mellett biztonságban van. A szóvivő kéri a hozzátartozókat, a telefonközpont hibája miatt ne essenek pánikba. Ne idegeskedjenek még akkor sem - fűzte hozzá -, ha esetleg a beteg mobiltelefonján sem érhető el, mert azt valószínűleg az átköltözéskor nem vitte magával.

A hozzátartozók a 20/52-12-567-es, a 20/9260-419-es és az 56/422-122-es telefonszámon érdeklődhetnek a betegek elhelyezéséről. Egyelőre összesen kétszázötven betegnek kellett átköltöznie. Tokár István, a megyei közgyűlés elnöke bejelentette, a felajánlásoknak köszönhetően újabb mobiltelefonok állnak a kórház rendelkezésére, hogy az érdeklődőknek felvilágosítást adjanak. Az új hívási lehetőségek: 30/5393-777, 30/5968-898, 20/2526-840 és 20/4471-123.

Hét perc alatt a helyszínen

Tekintse meg galériánkat!
Hoffmann Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője délutáni sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tűzoltóság vasárnap 4 óra 37 perckor kapta a riasztást, és az első egységek már hét perc múlva a helyszínre értek az időközben 5-ös erősségűnek minősített tűz oltására. A szakember elmondta: a tűz az eddigi feltételezéseik szerint egy alagsori irattárban keletkezett, és onnan terjedt át két épületet összekötő közműalagútba, izzásba hozva az ott futó vezetékeket és egyéb berendezéseket. A munkában eddig 13 településről 25 különböző tűzoltó gépjármű, 110 tűzoltó, 34 rendőr, 67 katona és 6 gépkocsival 18 mentős vett, illetve vesz részt.

Cegléden szülhetnek a kismamák

Kovács László, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa közölte, hogy a szülés előtt álló nőket a helyzet rendezéséig a szolnoki helyett a ceglédi kórházban látják el. Hozzátette: a körülményekre való tekintettel engedélyezték a betegek átköltöztetését a Hetényi kórház új, egyelőre üresen álló épületszárnyába. Ennek oka, hogy úgy ítélték meg, a betegek mentővel való átszállítása más gyógyító intézményekbe a jelenlegi közlekedési viszonyok között még nagyobb gondot okozott volna - érvelt a tiszti főorvos. Baksai István cáfolta azt a szóbeszédet, hogy az új kórházszárnyban nincs elég meleg, az úgynevezett temperáló fűtést adó berendezéseket azonnal nagyobb teljesítményre kapcsolták. A kórház főigazgatója az intézmény hétfői napjáról elmondta: azonnal hozzálátnak a takarításhoz, fertőtlenítéshez, valamint a szükséges műszaki teendőkhöz. Végül köszönetét fejezte ki a környező kórházak vezetőinek a segítségnyújtás felkínált lehetőségeiért, de ezzel egyelőre a szolnoki intézmény nem kíván élni.

Katasztrófasorozat

Szombaton délelőtt tűz ütött ki a tatabányai erőműben: a szénszállító szalag és a rajta lévő szén is lángot fogott, valamint kigyulladt a villamos vezénylő épülete. Szombat este egy pakuraszivattyú gyulladt ki a pécsi hőerőműben, vasárnap délelőtt tűz volt a veresegyházi galvánüzemben, ahol egy melléképület és a főépület egy része is kiégett. Vasárnap tűz ütött ki a pénzügyőrség egyik budapesti telephelyén, és egy férfi bennégett veszprémvarsányi házában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.