Emánuel
3 °C
12 °C

Védett tanú vallott Radnaiék ellen a maffiaperben

2005.05.19. 17:21
A vádiratot támasztotta alá vallomásával az a védett tanú, akit a kecskeméti maffiaperben csütörtökön hallgattak meg. A férfi két alkalommal szállított a szerb-montenegrói határról fegyvereket, tavaly augusztus 4-én tartóztatták le. A bíróság előtt beszélt a vádiratban szereplő esetekről, pénzbehajtásról, zsarolásról.

Újabb tanú vallott a fő vádlottak ellen a kecskeméten zajló maffiaper csütörtöki tárgyalásán. A védett tanú a nyomozás során még gyanúsított volt, mivel a vádiratban szereplő személyek utasítására fegyverek szállítását vállalta. Később azonban együttműködött a hatóságokkal és részletes feltáró jellegű vallomást tett. Csütörtöki vallomásában is az ügyészi vádat támasztotta alá.

Fegyvert szállított

Beszélt azokról a vádiratban szereplő esetekről, amelyekben Radnai két szerb testőre pénzbehajtással, lopott kocsi tulajdonosának megzsarolásával, vagy éppen egy drogfutár szállítmányának elvételével bízták meg. Az elsőrendű vádlott, Radnai László és a másodrendű vádlott szerepével kapcsolatban kiemelte: "úgy viselkedtek, mintha ők lennének a szerbek főnökei és ők adnak nekik munkát és pénzt".

A védett tanú két alkalommal szállított a szerb-montenegrói határról fegyvereket. Tavaly augusztus 4-én, a második fegyverszállítás alkalmával tartóztatták le a kommandósok egy Kecskemét határában lévő benzinkútnál. A védett tanú elmondta, hogy a fegyverszállításra, a vádirat szerint a bűnszövetkezethez tartozó két szerb férfi adott megbízást, de a fegyverek vételárát, több ezer eurót, a másodrendű vádlottól kapta.

Van mitől tartania

A férfi, akire civil ruhás emberek vigyáztak, a tárgyaláson elmondta, hogy van mitől tartania, több fenyegetést kapott azóta is, hogy Radnaiékat letartóztatták. Az első rendű vádlott két szerb testőre korábban gödröt ásatott vele az erdőben. "Megásatták velem azt a gödröt. Így akartak rám ijeszteni, hogy a tartozást megadjam, amit rajtam követeltek" - mondta. Mint mondta, akkor keletkezett a tartozás, amikor a szerbekkel közösen milliós nagyságrendű védelmi pénzt kellett behajtani egy pénzváltótól, de az ő hibájából az meghiúsult.

"A pénzváltó-történetnek rám nézve az lett a következménye, hogy azt mondták, nem vagyok elég bevállalós, és megpróbálták rám terhelni az ott keletkezett veszteséget" - tette hozzá a védett tanú, aki kijelentette, hogy nem ő buktatta le Radnaiékat, mert csak az elsőrendű vádlott letartóztatása után vállalta az együttműködést a nyomozó szervekkel.

A perben Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!