Edina
-12 °C
-3 °C

Radnaiékra vallott a kecskeméti maffiaperben egy autókereskedő

2005.05.17. 12:30
Egy budapesti autókereskedő szerint a maffiaper fő vádlottjai korábban egy állítólagos autó-elszámolásra hivatkozva több százezer dollárt követeltek tőle. A férfi telephelyére két éve ismeretlenek kézigránátokat dobtak be. A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajló büntetőperben jelenleg tanúkat hallgatnak ki.

Radnai Lászlóra és Ferencsik Attilára vallott a kecskeméti maffiaper tárgyalásán az az autókereskedő, akinek dél-budai telephelyére két éve ismeretlenek kézigránátokat dobtak be. A budapesti autókereskedő, akit kedden tanúként hallgattak ki, azt állította, hogy a nagyszabású per két vádlottja több százezer dollárt követelt tőle, adta hírül a HavariaPress. A hírügynökség jelentése szerint a férfi a tanúvallomásában mindvégig rendkívül feszélyezett volt, és olyan ember benyomását keltette, mint aki tart valamitől.

Találkozó a hotelben

A tanú a bíróságon azt állította, hogy tavaly nyáron Radnai László és Ferencsik Attila üzleti elszámolás címén találkozóra hívta egy budapesti hotelba. A szombati napra eső találkozóra nem ment el, de hétfőn már megjelent a szállodában. A bíró kérdésére, hogy miért változtatott döntésén nem kívánt válaszolni, elmondta azonban, hogy magával vitte azt az ajkai férfit is, akit a vádirat szerint Radnai és társai meg akartak gyilkoltatni.

Az autókereskedő elmondta, hogy a találkozón Radnai és Ferencsik, egy állítólagos, 1996-os autó-elszámolásra hivatkozva több százezer dollárt követelt tőle, ő azonban nem volt hajlandó fizetni.

Fenyegetések

Az ügyészség a tárgyaláson bemutatta a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik alezredesének áprilisi jelentését is. Ebben az alezredes azt írta, hogy tanúkihallgatás után az autókereskedő - négyszemközt - elmondta neki: fenyegető üzeneteket kapott az előzetesben lévő Radnaitól. Ugyanekkor azt is elmondta, hogy tart a fenyegetésektől, és félti a családját. Miután a bíróságon szembesítették a tanút ezzel a jelentéssel, ő nem kívánta ezt kommentálni.

A "kecskeméti maffiaper" néven emlegetett büntetőper rendkívüli biztonsági intézkedések között kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon 2005. május 2-án. Radnai Lászlót és tíz társát többek között bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés és fegyvercsempészet miatt kívánják felelősségre vonni. A tárgyalássorozat várhatóan több hónapig tart majd, és a vádlók ezalatt szeretnék azt is bizonyítani, hogy a vádlottak szabályos bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon.

A vád szerint a Balaton-felvidék megszerzésére törő bűnözői csoportot Radnai László szervezte még a kilencvenes években. Az akkori robbantásos bűncselekményekkel is hírbe hozott cégek (az illegális olajüzletből profitáló Energol Rt., és a magyar-ukrán autóüzletre specializálódott Conti-Car Kft.) központi alakját négy "alvezér", Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila, Mészáros Péter és Molnár Miklós Richárd követték az új évezredre kiépített hierarchikus szervezetben.