Tizenegy vádlott, tizenhét védő, ötven kommandós

2005.05.02. 12:30
A tizenegy vádlott tizenhét ügyvédjének részvételével kezdődött meg hétfőn reggel a kecskeméti maffiaper tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A bűnszervezet fejének tartott Radnai László vallomásában tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Rendkívüli biztonsági intézkedések között kezdődött meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn reggel a kecskeméti "maffiaper". Radnai László és tíz társának büntetőperét fél kilenckor kezdte tárgyalni dr. Fodor Endre bírói tanácsa. A társaságot egyebek között bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés és fegyvercsempészet miatt kívánják felelősségre vonni.

Kommandósok

A helyszínen igen szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, így például mintegy ötven egyenruhás kizárólag a tizenegy vádlottra vigyáz. A tárgyalásra fegyveres kommandósok által kísért vádlottak között szerepel például az évek óta húzódó Energol-ügy több főszereplője, Radnai László, Csüllög Zsigmond és Ferencsik Attila. A maffiacsoport néhány tagjával vádalkut kötött korábban az ügyészség, ők ezért nem lettek vádlottak, csak terhelő tanúként jelennek meg majd a bíróságon.

A tárgyalássorozat várhatóan több hónapig tart majd, és a vádlók ezalatt szeretnék azt is bizonyítani, hogy a vádlottak szabályos piramis formájú bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon. Az ügyészség szerint a bűnszervezet illegális és legális jövedelemmel is rendelkezett. Az illegális bevételi források között prostitúció, drogkereskedelem, és pénzbehajtás szerepelt, míg legális bevételük többek közt egy régiségbolt, egy étterem és egy teniszpálya üzemeltetéséből származott.

Tizenhét ügyvéd a maffiaperen

A per tizenegy vádlott tizenhét ügyvédjének részvételével kezdődött meg. Az ügy vádlottjai képviseletében egyébként 24 védő jelentkezett be eredetileg a tárgyalásra.

A vádbeszéd előtt kisebb közjátékot jelentett, hogy az egyik ügyvéd szóvá tette: Csákány Tibor, a Kékfény korábbi főszerkesztője a teremben tartózkodik, noha őt a bíróság tanúként kívánja beidézni. A védői indítvány nyomán a bíróság úgy döntött, hogy az újságírónak távoznia kell.

Radnai tagad

A tárgyalás tíz óra után az elsőrendű vádlott kihallgatásával folytatódott, a bűnszervezet fejének tartott férfi közölte, hogy hajlandó vallomást tenni. Radnai László tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Emellett a vádlottként szereplő személyekhez fűződő kapcsolatáról beszélt részletesen, és indítványozta, hogy a bíróság oldassa fel a titkosságát minden beszélgetésének, amit lehallgattak. Emellett kérte, hogy telefonja mozgását a teljes vádbeli időszakra állapítsák meg, akár a saját költségére.

Tisztességes műtárgykereskedő

A bűnszervezet vezérének tartott Radnai László azt állította, hogy ő tisztességes műtárgykereskedő a pesti Váci utcában, és nem is érti, miért rónak a terhére többek között lőfegyverrel való visszaélést és fegyvercsempészetet. Mint mondta, a vádlott-társai közül néhány embert nem is ismer, míg a többiekkel kizárólag üzleti kapcsolatban állt. Úgy vélte, hogy azért kiáltották ki egy bűnbanda fejének, mert már a 80-as évektől kezdve szálka volt bizonyos rendőri vezetők szemében.

Fodor Endre bíró, az elsőrendű vádlott kihallgatását délután 15 órakor berekesztette, azzal, hogy kedden délelőtt tovább folytatódik Radnai kihallgatása. A bíró kedden a másodrendű vádlott kihallgatását is tervezi.

A tanácsvezető bíró elmondta, hogy ebben a hónapban minden munkanapon lesz tárgyalás, és a vádlottak kihallgatása után május 17-től kezdődik a tanúk meghallgatása.

A vád
A vádirat szerint Radnai László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a kilencvenes években. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit és likvidálják a riválisokat. A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot és Szerbiából, mintegy másfél millió forintért, több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást. Az első letartóztatásra egy Kecskemét melletti benzinkútnál került sor 2004. augusztus 4-én, amikor a nyomozók három személyt vettek őrizetbe és négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket foglaltak le, melyeket Szerbiából csempésztek be az országba. Fél év alatt sikerült a nyomozóknak a hálózatot felderíteni és többeket letartóztatni. (MTI)