Piroska
-2 °C
5 °C

Alvilági háborút akadályoztak meg a magyar hatóságok

2005.03.01. 16:05
Alvilági háborút előztek meg a hatóságok a kecskeméti fegyvercsempészési ügyben; a nyomozás lezárzult és már vádat is emeltek, hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón. Elérkezett az ideje a bűnügyi hírszerzésen alapuló, támadó jellegű bűnüldözésnek, derült ki az országos rendőrfőkapitány szavaiból.

Nagy súlyú szervezett bűnözői csoportot számolt fel a rendőrség 2004. májusa és 2005. februárja között. A gyanúsítottak területszerzést, hatalomnövelést terveztek, ellentétes érdekeltésgű bűnözői csoporttal akartak leszámolni, számolt be a nyomozást vezető Zsombok György ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi főosztályvezetője.

A nyomozás február 25-i lezárása után három nappal vádat emeltek R. László és tíz társa ellen emberölés előkészülete, fegyvercsempészet, lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt, mondta Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész az ügyészi és rendőri vezetők keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A vádirat szerint R. László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre még kilecvenes években. A csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit és likvidálják a riválisokat.

Területszerzési harc


Klikk a képre!

A nyomozók tavaly áprilisban szereztek tudomást arról, hogy egy szervezett bűnözői kör területszerző tevékenységbe kezd és Balaton-felvidéki érdekeltségekre kívánja kiterjeszteni hatalmát. Ennek érdekében bérgyilkost fogadtak, illetve Szerbiából géppisztolyokat, pisztolyokat szereztek be körülbelül 1,5 millió forint értékben. A hatóságoknak azonban több hullámban - Kecskeméten, Budapesten és a Balatonnál - végrehajtott elfogásokkal sikerült elejét venniük az alvilági háborúnak. A bérgyilkosokat egyelőre még nem sikerült kézre keríteni, esetükben külön nyomozást nyitottak a rendőrök.

Az ügyben összesen tizenöt ember ellen indult büntetőeljárás, közülük négyen vállalták az együttműködést a rendőrséggel, és mivel használható bizonyítékokat szolgáltattak, ellenük megszünteték az eljárást. Ők tanúként fognak szerepelni az ügy bírósági szakaszában. Emberölés előkészületével vádolják Ferencsik Attilát és Csüllög Zsigmondot, az Energol-ügy szereplőit, illetve öt társukat P. Józsefet, G. Nándort, R. Lászlót, M. Richárdot és Z. Imrét.

Támadó jellegű bűnüldözés


Klikk a képre!

Bene László országos rendőrfőkapitány és Polt Péter legfőbb ügyész egyaránt rendkívülinek minősítette, hogy a büntetőeljárás meghiúsítása érdekében komolyan megfenyegettek rendőröket, ügyészeket, érzékelhető törekvések voltak a büntetőeljárás akadályozására. Polt Péter kijelentette, hogy a hatóságok felkészültek az ügyészek védelmére. Mint azt Bene László elmondta, a megfenyegetett nyomozók és ügyészek személyi védelem alatt állnak családtagjaikkal együtt, és a folyamatban van a nyomozás e téren is.

Az országos rendőrfőkapitány álláspontja szerint jó döntés volt az NNI létrehozása, logisztikai hátterének megteremtése, mint szavaiból kiderült: elérkezett az ideje a bűnügyi hírszerzésen alapuló, támadó jellegű bűnüldözésnek. Bene László egyúttal visszautasította a fő gyanúsított ügyvédje által tett kijelentést, ami szerint a rendőrség koncepciós eljárást folytatna védence ellen.

Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozóiroda igazgatója elmondta, hogy az NNI 2004 júniusi megalakulása óta megkapta a szükséges hátteret az eredményes munkához, a jelen ügy sikeres felderítéséhez nagyban hozzájárult, hogy a nyomozati és vizsgálati munka egy kézbe került. A bűnözők vagyoni hátterét is feltérképezik, gyengíteni igyekeznek erről az oldalról is a szervezett csoportok lehetőségeit.