Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Helyreállt az áramszolgáltatás Piliscsabán

2004.02.24. 16:30
Kétnapos nélkülözés után kedd délután helyreállt az áramszolgáltatás Piliscsabán. Az elmúlt éjjel két család vette igénybe a szakiskola által nyújtott szállást. Isaszegen, az áramszünet miatt, a szennyvíz visszafelé kezdett folyni a házakba. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy út jegesedés miatt még napközben is járhatatlan volt.
Kétnapos áramszünet után ismét van világítás Piliscsabán, miután az elektromos művek szakemberei kedd délutánra kijavították a megrongálódott vezetékeket - közölte a Piliscsabáért Egyesület titkára, László Erika. Piliscsaba vasárnap este fél tizenegy óta volt áram nélkül.

Jeges fatörzsek

A magasfeszültségű vezetékek az ónos eső miatt irreálisan nagy terhelésnek voltak kitéve, így több helyen zárlat keletkezett. Más helyen jeges fatörzsek hullottak rájuk.

Járhatatlan út Borsodban
A jegesedés miatt kedden délelőtt már csak egyetlen út volt járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta az MTI-t a megyei közútkezelő kht. ügyeletese. Sokat javult a közlekedési helyzet az elmúlt huszonnégy órában, egy út azonban továbbra is járhatatlan, ugyanakkor minden települést megközelíthető - közölte Balabás Tihamér. Hozzátette: egyelőre nem lehet közlekedni a Hollóházát Kékeddel összekötő úton, de mind a két település más irányból megközelíthető.

Nehezen járható az égerszögi bekötőút, a 3-as számú főúton Méra és Novajidrány között pedig vízátfolyásos szakaszok nehezítik a folyamatos haladást - mondta el az ügyeletes.

Rozovits Ferenc, az önkormányzat vezető főtanácsosa az Indexnek elmondta: az ónos eső az egész térséget sújtotta, a legtöbb kárt Piliscsaba erdős, "felső részén" okozta. Az önkormányzat a katasztrófavédelemtől is segítséget kért, hogy minél kevesebben szenvedjenek az áramszünet következményeitől.

Beüzemelték a kályhákat

A legtöbb áram nélkül maradt ház gázfűtésre épült, amelyben a keringtető szivattyú működtetéséhez nélkülözhetetlen az áram. A település erdőgazdálkodási és mezőgazdasági szakiskolájának igazgatója felajánlotta, hogy intézményében meghúzódhatnak éjszakára a fűtés nélkül maradtak. Az elmúlt éjjel két család élt a lehetőséggel, sok helyen ugyanis beüzemelték a használaton kívüli kályhát.

A fűtés hiánya miatt két óvodát bezártak, s a gyerekeket ideiglenesen egy harmadik óvodában helyezték el, ahol nem szünetel az áramszolgáltatás. Két helyi iskolában is szünetel az oktatás.

László Erika délután azt mondta, hogy Piliscsabán már van áram, a vízellátás megindult, lehet fűteni. Az utcákon - az ónos eső következtében a fákon keletkezett jégréteg miatt - továbbra is veszélyes közlekedni. A nagy súly miatt a faágak sorra törnek le, s mindez jelentős károkat okozott a védett platánfa-sorban is.

Áramkimaradás volt Isaszegen is. A tűzoltók két aggregátort szállítottak a településre, mert a városi szennyvíztisztító-telep áramszolgáltatása nem működött, és a szennyvíz visszafelé kezdett folyni a házakba.

Személyi sérülés nincs

Közel ötszázszor riasztották a tűzoltókat a hétfőről keddre éjszaka, azaz mintegy ötször többször mint általában az ónos eső és a jegesedés miatt történt esetek miatt. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő kedd reggel az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a riasztások mintegy kétharmada a fővárosra és Pest megyére korlátozódott.

E két területet szórta meg leginkább a csapadék, ezért különösen sok volt a fakidőlés, az ág- és felsővezeték-leszakadás. Útakadályok keletkeztek, sok volt a koccanásos baleset, az árokba csúszás és az épületkárosodás, de személyi sérülésről a katasztrófavédelmi szóvivőnek nincs tudomása.

A Vértes útjain kidőlt fák és letört faágak nehezítik a közlekedést. A Nagyegyháza és Szárliget közötti szakaszt lezárták a forgalom elől. A járműveket az 1-es főútra terelik. Borsodban a Hollóháza-Kéked közötti útszakaszt valamint az egerszögi bekötőutat kellett lezárni a közlekedés biztonsága érdekében.

Az időjárás.hu szerint a következő napokban gyakran lesz erősen felhős az ég és további csapadékra számíthatunk. Délen inkább eső, északon viszont havazás is kialakul.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.