Judit
-2 °C
8 °C

Három és fél év a tömegbalesetet okozó lengyel kamionosnak

2004.10.21. 13:22
Jogerős ítélet született annak a lengyel kamionosnak az ügyében, aki augusztusban öt ember életét követelő halálos közúti balesetet okozott Újfehértó közelében. A vádlott az utolsó szó jogán bocsánatot kért az elhunytak hozzátartozóitól.
Jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a lengyel kamionost, aki öt ember halálát okozta egy balesetben a Nyírségben - jelenti a HavariaPress. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ezzel helybenhagyta az első fokon kiszabott fogházbüntetést. A bírák több ember halálát eredményező halálos közúti baleset gondatlan okozásában mondták ki vétkesnek a kamionost.

A nagy visszhangot kiváltott közúti tragédia augusztus 24-én történt a 4-es főúton, Újfehértó közelében. A lengyel férfi által vezetett kamion tisztázatlan okból áttért a bal oldali sávba, és két személygépkocsival is összeütközött. Öt kállósemjéni lakos - egy teljes család, valamint egy anya és lánya - a helyszínen elhunyt, míg a másik autóban egyedül utazó Hajdú megyei férfi életveszélyesen megsérült.

Három másodpercnyi kihagyás

A 37 éves vádlottat első fokon a Nyíregyházi Városi Bíróság ítélte el, és a védelem ugyan tudomásul vette a döntést, az ügyész súlyosításért fellebbezett. A vád képviselője a másodfokú bíróság előtt is fenntartotta a súlyosítás iránti fellebbezést, kihangsúlyozva, hogy a férfi kirívóan súlyos balesetet okozott, és az általános megelőzés érdekében is indokolt a súlyosabb büntetés kiszabása.

A vádlott védője az ítélet helybenhagyását kérte, és kiemelte, hogy a balesetet túlélő debreceni férfi azóta túl van az életveszélyen. Hangsúlyozta, hogy a járművel és a pihenőidő betartásával is minden rendben volt, csupán három másodpercnyi kihagyás okozta a súlyos balesetet, amiben a szokatlan meleg időjárás is közrejátszhatott. A vádlott az utolsó szó jogán bocsánatot kért az elhunytak hozzátartozóitól, azért hogy ilyen nagy tragédiát okozott, amire maga sem tudja a magyarázatot. A másodfokú bíróság - mérlegelve a vád és védelem részéről elhangzott érveket- helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A Svédországban kedden balesetet okozó magyar kamionsofőr cége elhatárolódik
Az öt halálos áldozattal járó balesetet okozó kamion tulajdonosa, a gyöngyösi Horváth Rudolf Intertransport Kft. csütörtök délig még semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a történtekről, de svéd lapokban közzéteendő nyilatkozatban kívánja kifejezni részvétét az áldozatok családjainak. A kamionos saját bevallása szerint ittasan vezetett, amikor az öt ember halálát okozó balesetet okozta. A svéd törvények értelmében ezért legfeljebb négy évet kaphat.

"Értetlenül állunk a történtek előtt, hiszen a gépkocsivezető már több mint egy éve áll az alkalmazásunkban és eddig soha semmi gond nem volt vele" - mondta el csütörtökön az MTI-nek Szabó Tibor, a vállalat gazdasági igazgatója. A gyöngyösi kft. szerdán svéd partnerétől e-mailben értesült a történtekről, de hivatalosan csütörtök délig semmilyen értesítést nem kapott sem a svéd, sem a magyar szervektől, és nem tudott kapcsolatba lépni a gépkocsivezetővel sem.

A cég a budapesti svéd nagykövetség segítségével a Sydsvenskan, a Dagens Nyheter és az Expressen című svéd lapokban szeretné kifejezni részvétét az áldozatok családjának, és nyilatkozatában egyben elhatárolódik a felelőtlen és értelmetlen cselekedettől és teljes mértékben elítéli azt. "Tudjuk, hogy ezzel nem lehet meg nem történtté tenni ezt a szörnyűséget, de osztozni szeretnénk a hozzátartozók gyászában" - mondta Szabó Tibor gazdasági igazgató.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.