Lúdfűvel megelőzhető a válság?

2008.10.20. 11:01

Tudományos szenzációnak is beillő fölfedezésekről adott hírt, sőt híreket, pontosan hatodtucat hírt nemzeti hírügynökségünk, a Magyar Távirati Iroda. E fölfedezések jelentősége ma még alig fölbecsülhető, de talán nem túlzás állítanunk, hogy - az egyszeri politikai elemzővel szólva -: új mérföldkőhöz érkezett a botanika lakmuszpapírja.
Hajnali 6 óra 22 perckor - derült égből angyali harsonák - érkezett a hír: amerikai tudósok, konkrétan a Cooper-féle Bőrharisnya-regényekből is ismert Delaware Egyetem kutatói fölfedezték, hogy növények igenis kommunikálnak. A lúdfűvel (Arabidopsis thaliana) folytatott kísérletek kimutatták, hogy a kártevők által megtámadott növény segélykérő üzenetet küld saját gyökérzetének, a gyökér almasavat termel, így segíti elő a fertőzés leküzdéséhez szükséges baktériumok tenyésztését. A fantasztikus eredményről a Livescience című online tudományos lap cikke alapján számolt be az MTI.

Alig 29 perccel később, egész pontosan 6 óra 51 perckor máris újabb botenikai szenzációt kopogtak az MTI-telexek, vagyis kürtöltek világgá az imént már hivatkozott angyali harsonák: ezúttal a spagetti-westernekből jól ismert milánói egyetem genetikai kutatói rukkoltak elő megrázó fölfedezéssel, miszerint egy alig ismert, sőt, a köztudatban nemigen élő, alig 2-5 cm átmérőjű növény genetikai módosításával sikerült a sivatagokat megtermékenyítésére alkalmas, rendkívül szívós, igénytelen fajtát előállítaniuk. A növény víz- és szén-dioxid-ellátását szabályozó pórusainak nyitásáért és zárásáért felelős gént sikerült megtalálni és átállítani - írta a Corriere della Sera olasz napilap nyomán az MTI.

A fantasztikus tulajdonságokat mutató, bár a köztudatban nemigen élő  növény pedig nem más, mint a lúdfű (Arabidopsis thaliana).

E tudományos eredmények mindenképpen örvendetesek, de még számos kérdést vetnek föl úgy tudományos kutatók, mint a laikus közönség számára. Először is: vajon minek köszönhető vagyis kinek állhat érdekében, hogy a nemzetközi lúdfűkutatás ilyen ütemben rukkol elő újabb és újabb szenzációkkal? Nem-e lehetséges-e, hogy itt egy világméretű Leiter Jakab-turbulencia áldozatává vált a nemzeti hírügynökség? A lúdfű beláthatatlan lehetőségeinek kiaknázására milyen tudományos programokat tervez indítani a magyar kormány? Igaz-e, hogy ennek költségeit az emberekkel kívánják megfizettetni? Vajon vizsgálják-e, hogy a lúdfű mi módon alkalmazható üzemanyagként, az orosz energiafüggőség csökkentésére valamint a pénzügyi válság hatásának enyhítésére?