Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Martin Farkas az egyetlen túlélő

2006.01.21. 10:48
Várhatóan a jövő hét elején kihallgatható állapotban lesz az a 27 éves katona, aki egyedül élte túl a szlovák katonai gép csütörtök esti balesetét a Borsod megyei Hejce közelében. A repülőgép roncsai között negyvenkét holttestet találtak. Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak. Szombaton reggel újból megkezdődött az éjszakai órákra felfüggesztett mentesítés a szerencsétlenség helyszínén.

Folytatódik a csütörtök este lezuhant szlovák katonai szállítógép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, a helyszínt továbbra is rendőrök, határőrök biztosítják - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Szombaton reggel újból megkezdődött az éjszakai órákra felfüggesztett mentesítés a szerencsétlenség helyszínén. Határőrök, rendőrök, katonák, tűzoltók szedik össze a repülőgép roncsait a legapróbb tárgyaktól a nagyobb darabokig a mínusz 10-15 fokos hidegben, hogy később azokat elszállítsák a mintegy 700 méter magasságú hegyről Kassára.

A csütörtök este a Borsod megyei Hejce közelében lezuhant szlovák katonai szállító-repülőgép roncsainak elszállításában és a terület mentesítésében 23 magyar tűzoltó közreműködik - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-vel. Reggel hat óra óta a 23 tűzoltó 5 járművel van a helyszínen.

Az időjárás nehezíti a munkát

A műszaki szemle valószínűleg vasárnap is tart majd - közölte szombat délelőtt a helyszínen az MTI-vel Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a munkát - amelyben százan vesznek részt - nemcsak a mínusz tíz-tizenöt fokos hideg, hanem a reggelre leesett nagy hó is nehezíti. A számítások szerint hozzávetőleg ezer alkatrész-darabot kell még begyűjteni.

Péntek esttére az is kiiderült: Martin Farkasnak hívják azt a 27 éves férfit, aki egyedüliként élte túl a Borsod megyei Hejce közelében csütörtök este lezuhant szlovák katonai gép balesetét. A férfi feltehetően a gép felrobbanása előtt kiesett a gépből, így élhette túl a katasztrófát. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, a gép melyik részén utazott a fiatalember.

Farkas a repülőgép becsapódása után mobiltelefonon fel is hívta feleségét. Annyit tudott mondani, hogy a gép lezuhant, ezért a feleségét arra kérte, hogy riassza rendőrséget. A beszélgetés rövidesen megszakadt, az asszony hívásaira a telefon már nem válaszolt. Valószínű, hogy a férfi a repülőgép becsapódása után még térerőt keresve járkált az erdőben.

Csodás megmenekülés

#alt#
Az Index fotóriportja a hegyről

A kassai Luis Pasteur kórház orvosai szerint az egyetlen túlélő életben maradása csodával határos. Külső sérülései - horzsolások és enyhe égési sebek - nem veszélyesek, a baloldali agyduzzanat nem látszik súlyosnak, és ha komplikációk nem lépnek fel, akkor a fiatal férfi két héten belül felépülhet.

A sérültet jelenleg mesterségesen altatják, állapota kielégítő. Beszélni is tud, de a szerencsétlenség kiváltotta sokk miatt várhatóan csak a jövő hét első napjaiban lehet majd kihallgatni.

A szlovák védelmi tárca hivatalos adatai szerint negyvenkét áldozata volt a katasztrófának. Az áldozatok között szerepel a szlovák hadsereg tábori lelkészetének vezetője, valamint három nő is. Utóbbiak közül kettő profi katona, egy pedig hostess volt, de ő is a hadsereg kötelékében szolgált. A holttesteket pénteken este Kassára szállították.

A gép letért az útvonalról

A baleset okai egyelőre ismeretlenek, a vizsgálat a magyar és a szlovák hatósági szakértők közös erőfeszítésével folytatódik - közölték Pozsonyban. Nem megerősített pozsonyi sajtóértesülések szerint a gép fekete dobozát nem Magyarországon, hanem Szlovákiában vizsgálják meg, és az áldozatok holttesteit sem magyarországi kórházakba, hanem Kassára szállítják. Az AN-24-es típusú szovjet gyártmányú repülőgép harminchat éve repült, korábban öt nagyjavításon ment át, műszaki állapota a baleset előtt kifogástalan volt.

A Koszovóból 43 szlovák békefenntartóval a fedélzetén induló An-24-es a kassai landoláshoz készülve a szabályszerűnél gyorsabban ereszkedett, emiatt három kilométerrel tért el keletre a Hernád folyó völgyében kijelölt útvonaltól és a 783 méter magas Borsó-hegynek ütközött.


A körülbelüli eltérés a kijelölt útvonaltól (Térkép: lazarus.elte.hu)

Itt hatszáz méter hosszan, harminc-negyven méter szélességben tarolta le az erdőt. Helyszíni tudósítónk a mentési munkálatokat végzőkkel egyező saját tapasztalatai alapján 350 méter hosszan, harminc méter szélesen letarolt erdőről számolt be. A gép a földön kezdett lángolni, majd felrobbant. Tudósítónk jelentése szerint a letarolt fák megfeketedtek, de nem égtek el.


Képek a katasztrófa helyszínéről
A Borsod Online képes beszámolója

A szlovákok radarjáról - a kassai repülőtér határhoz közelisége miatt, már magyar területen a szomszédos ország hatóságai vették át a gépeket - 19:38 perckor tűnt el a gép. A magyar hatóságokat 19:50-kor értesítették a tragédiáról. A gép kötelékben repült egy szlovák An-26-ossal, az An-24-est húsz perccel követő gép utasai és személyzete a levegőből csak azt látták, hogy valami lángol a földön.

Borzasztó látvány

A magyar rendőrséget 20:04 perckor értesítették arról, hogy feltehetően lezuhant egy gép, a mentőegységek 20:11-kor kapták a jelzést. A tragédia nehezen megközelíthető helyszínére Kassáról és Szolnokról is elindult egy mentőhelikopter, de a nagy szél miatt nem tudott leszállni.


Az Index helyszíni képei

Elsőként két magyar rendőr ért a még lángoló géphez. A lángoló roncsokat a tűzoltók poroltóval oltották el. Helyszíni tudósítóink beszélt egy vilmányi lakossal, akinek a helyismeretét is igénybe vették a mentésben, és aki így járt a baleset helyszínén. A férfi "borzasztó látványról" számolt be, mindenfelé szétszóródott roncsokat és emberi maradványokat látott.

Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak, a középületeken félárbocra engedik a nemzeti zászlót. A pozsonyi Szent Márton koronázótemplomban és a kassai Szent Erzsébet székesegyházban hétfőn gyászmisével adóznak az áldozatok emlékének.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.