Dömötör
12 °C
14 °C

Orvosmentes strandok

2001.07.16. 17:05
A strandokon nem kell ügyeletes orvost alkalmazni, ugyanis egy egészségügyi miniszteri rendelet szerint elég, ha mondjuk az úszómester ért az elsősegélynyújtáshoz. Így nem csoda, hogy a fürdők hangosbemondójában a strandoló orvosok segítségét kérik. Pechje van a betegnek, ha éppen nincs a napfürdőzők között doktor, ugyanis akkor meg kell várni a kiérkező mentőket. Az idei nyáron őket az átlagosnál többször hívják, pedig hétfőn nem dőlt meg a melegrekord.
"Kérjük, ha a strandolók között van orvos, jelentkezzen a bejáratnál!" - harsogott vasárnap a Komárom-Esztergom megyei lepencei strand hangosbemondója. Az egyik fürdőző ugyanis rosszul lett a hőségben, és azonnali szakszerű ellátásra volt szüksége. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a sürgős esetek megfelelő kézbe kerülnek, mivel a strandokon nem kötelező orvost alkalmazni. Így, ha nincsen a napfürdőzők között doktor, akkor akár hosszú percekig is várhat a rászoruló segítségre.

Az úszómesternek nemcsak sípolnia, mentenie is kell

Az Egészségügyi Minisztérium nem tartja fontosnak, hogy a tikkasztó hőségben egy több ezer fős fürdőben kéznél legyen az orvos. A tárca ugyanis rendeletben szabályozza ezt, s kimondja: elég csupán az, ha egy elsősegélynyújtásból levizsgázott alkalmazott tartózkodik a medencék közelében. Ez a valaki általában az úszómester, akinek nemcsak a rakoncátlan gyerekekkel és a sípfújással kell foglalkoznia, hanem a túl sok vizet nyelt, fuldokló vendégeket is meg kell mentenie. Márpedig a Magyarországon lévő majdnem négyszáz strandon nemcsak az úszni tudók merészkednek a medencékbe.

Ráadásul az idei nyáron még több tennivalójuk akadhat az úszómestereknek, ugyanis még az árnyékban is füllesztő meleg van. Az év egyik legforróbb napja volt a hétfői, a vasárnapinál körülbelül egy fokkal volt melegebb. Vissy Károly meteorológus az Indexnek elmondta: Győrben 36 Celsius fokot mértek, itt volt a legmelegebb, a leghűvösebb pedig Sopronban volt, 30 Celsius fok. Kedden már komolyabb lehűlés várható, huszonkettő-huszonnégy Celsius fok lesz. A szinte elviselhetetlen meleg ma mégsem döntött hazánkban rekordot, ugyanis 1928. július 16-án Kecskeméten 39 Celsius fokot mértek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.