Gyöngyi
2 °C
13 °C

Felfüggesztett fogházat kapott a hídromboló hajóskapitány

2001.08.09. 14:44
Vízi közlekedés veszélyeztetése és ittas vezetés miatt másfél év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték azt a horvát hajóskapitányt, aki túl későn engedte le a kormányállást, ezért a Lánchídnak ütközött. Gelemanovic Dragon elismerte bűnösségét, elmondása szerint az éjszakai balesetben a nagy hőség, a fáradtsága és az elfogyasztott két üveg sör játszott közre. Az ítélet jogerős.
Vízi közlekedés veszélyeztetése és ittas vezetés miatt a bíróság bűnösnek találta azt a horvát hajóskapitányt, aki július 31-én a Lánchídnak, majd a Szabadság hídnak ütközött. Gelemanovic Dragon gyorsított eljárás keretében állt csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé.

Zavaros vizeken evezett a kapitány

Dragon végül beismerte bűnösségét
A baleset után a kapitány először azt állította a rendőrségnek, hogy a kormányállást műszaki hiba miatt nem tudta leengedni. Ezt a verziót a bíróság előtt is előadta, de végül a második vallomásának adott helyt, miszerint túl későn nyomta meg a vezérlőpult megfelelő gombját. Az ütközés következtében a kormányállás leszakadt, ő maga pedig hanyatt esett. A fedélzetmester szintén vele volt, ő még időben lehasalt, így nem sérült meg. A legénység másik két tagját szintén sértetlenül sikerült kimenteni.

Miután a hajó leszakította a Lánchíd vasszerkezetét, megállt a motorja, és irányíthatatlanul kezdett el sodródni a Dunán. Az önjárót és a hozzá kapcsolt uszályt nem tudták megfékezni, mert a farrészben található horgony csődöt mondott. A bíróság ennek a meghibásodását is a vádlott terhére rótta, mivel ő felelt azért, hogy a jármű megfelelő műszaki állapotban fusson ki a vízre. Végül a Szabadság híd előtt száz méterrel sikerült leodobni egy másik horgonyt, így a hajó kifordult, majd a híd pillérénél megakadt.

Két sör előtte, egy utána

A kapitány néhány órával a baleset előtt gurított le két sört a könnyű vacsorájára. Beismerte, hogy ez is közrejátszott a balesetben, no meg az, hogy tizennégy hete úton volt, és nagyon kimerült. Általában nem kell éjszaka vezetniük, de ezúttal reggel nyolcra kellett Csepelre érniük a szójarakománnyal. A baleset éjjel fél egykor következett be. Miután látta, hogy a legénység nem sérült meg, és a hajó sem lyukadt ki, még egy sört elfogyasztott. A vérvétel 1,6 ezrelék alkoholszintet mutatott ki, amely enyhe befolyásoltságnak számít.

A német felségjelű hajó kapitánya több mint húszéves múltra tekint vissza. Matrózként kezdte, majd másod- és elsőkapitánnyá küzdötte fel magát. Az érintett hajón június közepétől szolgált. A bíróság enyhítő körülménynek tekinthette a balesetmentes előéletét, de mellékbüntetésként így is százezer forint pénzbírsággal sújtotta. Emellett másfél évre megtiltotta, hogy Magyarország vizein gépi meghajtású hajót vezessen.

Az ítélet jogerős, mivel sem a vádlott, sem az ügyész nem élt fellebbezési jogával. A történet azonban nem ér véget, a Lánchídban keletkezett egymillió forintos kár kiegyenlítése még hátravan. Ha a cége nem fizet, a magyar állam polgári pert indít.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.