Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Ál-bin Laden csapott le Vilmos herceg partiján

2003.06.22. 17:18
Oszama bin Ladennek adta ki magát az a valószínűleg zavart elméjű behatoló, aki valahogy átcsúszott a brit királyi család windsori kastélyának biztonsági gyűrűjén Vilmos trónörökös szombat éjjeli születésnapi partija alatt, és a herceg közvetlen közelébe jutott.
A királyi család és a meghívott 300 vendég Vilmos herceg 21. születésnapját ünnepelte látványos jelmezbállal. A színpadon éppen maga az ünnepelt mondott beszédet, megköszönve nagymamájának, II. Erzsébet királynőnek és édesapjának, Károly walesi hercegnek az afrikai ihletésű dzsungelpartit, amikor egy ismeretlen rohant oda hozzá, kiragadta a mikrofont a kezéből és artikulátlan ordítozásba kezdett.

"Én vagyok bin Laden!"

Rendőrségi forrásokból származó vasárnap délutáni értesülések szerint azt kiabálta, hogy ő Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat első embere.

A vendégsereg azt hitte, hogy ez is a buli egyik megrendezett eleme - egészen addig, amíg a biztonságiak és a rendőrök el nem vezették az illetőt. Vilmos igyekezett tréfával elütni az incidens élét, mondván: nem is tudta, hogy öccse, Harry herceg "képes ilyen kiejtésre".

David Blunkett belügyminiszter azonban nem fogta fel humorosan a történteket, és azonnali, teljes körű kivizsgálást rendelt el vasárnap. Jóllehet személyi sérülés nem történt, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya közölte: az incidenst súlyos biztonsági malőrként kezeli.

A rendőrség vasárnap délutáni újabb közleménye a behatolóról csak annyit árult el, hogy egy 36 éves londoni férfiről van szó, akit egy környékbeli rendőrőrsön tartanak fogva. Az illetőt a Scotland Yard nem nevezte meg.

Álruhában ment be

Nem hivatalos értesülések szerint a hívatlan behatoló női jelmezben sétált be a windsori kastélyba a többi, ugyancsak jelmezbe öltözött, de hivatalosan meghívott vendéggel együtt. Az incidens időpontjában a helyszínen volt a teljes királyi család, élén II. Erzsébet királynővel.

Szakértők különösen érthetetlennek nevezték a történteket annak ismeretében, hogy Nagy-Britanniában jó ideje rendkívül szigorú terrorellenes intézkedések vannak érvényben. A belső elhárítás (MI5) vezetője, Eliza Manningham-Buller épp a minap közölte komoly feltűnést keltő nyilvános londoni beszédében: csak idő kérdése, hogy mikor ér "egy nyugati nagyvárost" vegyi, biológiai vagy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás. Hozzátette: a legvalószínűbb támadási forma mindazonáltal az öngyilkos merénylet.

Pónik a papától

Vasárnapi londoni szakértői nyilatkozatok főleg ez utóbbi megállapítás ismeretében minősítették megdöbbentőnek, hogy valaki ellenőrzés nélkül behatolhatott egy elvileg szigorúan őrzött rendezvényre, és a trónörökös közvetlen közelébe juthatott.

Az ifjú herceg hajnalba nyúló születésnapi partija egyébként igen jól sikerült; Vilmos a News of the World - a legnagyobb és legjobban értesült vasárnapi brit bulvárlap - tudomása szerint egy 100 ezer font (37 millió forint) értékű, lovaspóló-játékra kiképzett pónit kapott ajándékba apjától, Károly walesi hercegtől.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!