Ambrus
-7 °C
3 °C

Lemondott a közlekedési miniszter a vonatkatasztrófa miatt

2006.01.24. 09:07
Síkirándulásróll hazafelé tartó gyerekekkel volt tele az a vonat, amelyik hétfő délután kisiklott Podgoricánál. Szerbia-Montenegró legsúlyosabb vonatbalestében negyvennégyen haltak meg, és a sérültek közül sokak állapota válságos.

Negyvennégy halálos áldozata és és 198 sérültje van a Montenegróban történt súlyos vonatszerencsétlenségnek - közölték keddre virradóra kórházi forrásból. Miodrag Djurovic, a montenegrói főváros központi kórházának igazgatója podgoricai sajtóértekezletén elmondta: a halottak között öt gyermek van.


Túlélőket mentenek a roncsok közül
Klikk a képre!

A kórházba szállított sérültek közül tizennégy állapota válságos. Djurovic szerint ezért félő, hogy a veszteségmérleg még tovább súlyosbodhat. A sérültek között kilencven gyermek van, hírügynökségi információk szerint a gyerekek sítáborból voltak hazatérőben.

Fékhiba

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a Podgoricától 10 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki hétfőn, helyi idő szerint délután négykor, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó száz méter mély, köves kanyonjába zuhant. Jusuf Kalamperovic belügyminiszter tájékoztatása szerint a balesetet nagy valószínűséggel a fékrendszer meghibásodása okozhatta. A vonaton összesen háromszázan utaztak.

Miroslav Ivanisevic montenegrói miniszterelnök-helyettes korábban 39 halottról és 135 sérültről számolt be, megjegyezve, hogy ez utóbiak közül 75-en tizenhat éven aluliak.

Lemondott az illetékes miniszter


Andrija Lompar

A montenegrói és a szerb egészségügyi minisztérium is véradásra szólította fel a polgárokat, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához. Boris Tadic szerb elnök a belgrádi katonaorvosi akadémián hétfő este maga is vért adott a sérültek ellátásához. A kormány ezek mellett háromnapos gyászt rendelt el.

A súlyos katasztrófa hírére a vasúti közlekedésért felelős Andrija Lompar közlekedési miniszter benyújtotta lemondását, jelentette a BBC. Ugyancsak lemondott hivataláról Ranko Medenica, a Nemzeti Vasúttársaság elnöke. Az állam vasútvonalain évek óta semmiféle érdemi fejlesztést nem hajtottak végre, az egyes vonalak állapota rendkívül leromlott, de ennek ellenére rengetegen utaznak vasúton, mivel ez a legolcsóbb közlekedési forma a balkáni országban.

Az MTV Híradójának információi szerint a balesetben egy magyar is megsérült könnyebben. A magyar utassal a podgoricai diplomáciai külképviselet vezetője beszélt, de csak annyit tudott meg, hogy magyarnak vallja magát, nevét nem árulta el.

Halálos vasúti balesetek Európában
 • 1980. augusztus 19. - Lengyelországban, Torun közelében egy személyvonat frontálisan összeütközött egy tehervonattal, legkevesebb 69-en vesztették életüket.
 • 1981. március 22. - Jugoszláviában Belgrád és Nis között egy gyorsvonat egy leomlott védőfal darabjaiba rohant. Két kocsi a Morava folyóba zuhant, 40 utas életét vesztette.
 • 1981. június - 70 ember halt meg, amikor a Szovjetunióban, Szocsi közelében egy elővárosi vonat egy távolsági gyorsvonatba rohant.
 • 1985. augusztus 31. - Franciaországban Argeton-sur-Creuse-nél kisiklott egy éjszakai vonat és egy szembe jövő vonattal ütközött. A szerencsétlenség 43 emberéletet követelt.
 • 1985. szeptember 11. - Több mint 100-an haltak meg, amikor Franciaországban, Viseu város közelében összeütközött egy gorsvonat és egy helyiérdekű vonattal.
 • 1986. november 6. - A Szovjetunióban Korisztovka pályaudvarán két vonat összeütközött, a balesetben 41 ember meghalt.
 • 1987. augusztus 7. - 106 haltak meg a Szovjetunióban Kamenszk pályaudvarán, amikor egy tehervonat személyvonatnak rohant.
 • 1992. március 3. - 41-en meghaltak, amikor Riga és Moszkva között egy expresszvonat Tver közelében tehervonattal ütközött.
 • 1998. június 3. - A német vasúti közlekedés legsúlyosabb balesetében 101 ember vesztette életét, amikor az észak-németországi Eschedében kisiklott a München és Hamburg között közlekedő intercity express.
 • 1999. október 5. - Londonban két vonat ütközött össze, az egyik vonat kisiklott és felborult, majd ki is gyulladt. A balesetnek 31 halálos áldozata volt.
 • 2000. január 4. - A norvégiai Trondheimből jövő expresszvonat összeütközött egy helyi személyvonattal Aasta állomáson, a szerencsétlenségben 19-en meghaltak, 19 személy eltűnt.
 • 2003. június 3. - Tehervonattal ütközött egy személyvonat a délkelet-spanyolországi Chinchilla közelében. A balesetben 16 ember életét vesztette, 10 eltűnt.
 • 2004. július 22. - Törökország északnyugati részén, Pamukova város közelében kisiklott az Isztambulból Ankarába tartó expresszvonat, a balesetben 36-an meghaltak.
 • 2005. január 7. - A Bologna melletti Bolognina állomásnál személyvonat rohant bele tehervonatba. A balesetben 20 ember meghalt, nyolcvanan megsebesültek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.