Ambrus
-7 °C
3 °C

Csalódott halálraítélt Texasban

2003.12.11. 15:35
Már elfogyasztotta utolsó vacsoráját egy halálraítélt, amikor leállították a kivégzési procedúrát. A gyilkosság miatt elítélt amerikai férfi csalódottan fogadta saját kivégzésének elmaradását.
December 10-én (az emberi jogok világnapján) végezték volna ki Texasban Kevin Lee Zimmermant, akit még 1990 júniusában ítéltek halálra Gilbert Hooks meggyilkolásáért. A siralomházban lévő elítélt tegnap elfogyasztotta az utolsó vacsorát, amikor a texasi hatóságok leállították a kivégzési procedúrát. A 42 éves Zimmermant húsz perc választotta el ekkor a végzetes méreginjekciótól - írja az Ananova.

A kivégzésnek az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága parancsolt álljt, mivel időközben megváltoztatták a méreginjekció összetételére vonatkozó előírásokat. Texas volt az első állam az USA-ban, ahol a halálraítélteket halálos méreginjekcióval végezték ki. A déli államban három anyag keverékét használták eddig erre a célra: a méreg halálos adag nátrium-tiopentalból (ami nyugtató hatású), pankuronium-bromid-ból (ami izombénító, és a légzés összeomlását okozza) valamint kálium-kloridból (ami megállítja a szívet) áll.

A legfelsőbb bíróság azonban a kegyetlen büntetés alkotmányos tilalmára hivatkozva leállíttatta a pankuronium-bromid használatát, így Zimmerman kivégzését elhalasztották. Korábban már több civil szervezet is nyomást próbált gyakorolni a hatóságokra, hogy tiltsák be a szert, mely megbénítja a vázizmokat, de nem hat az agyra és az idegekre. Így akinek beadják tudatánál marad, de nem tud sem mozdulni, sem szólni, mielőtt meghalna.

A siralomház lakója csalódottságának adott hangot. "Felkészültem a halálra. Most viszont újabb másfél év szarakodás következik" - idézte a rendőrségi szóvivő a halálraítéltet. Kevin Lee Zimmerman 1987-ben követett el gyilkosságot egy motelben. A zavaros elmeállapotú férfi maga kérte cselekedete főbenjáró és ezért halállal is sújtható bűnné nyilvánítását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.