Így védené a devizásokat a Fidesz

2010.09.09. 18:55
Nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki fideszes képviselők a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére: megtiltanák például az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

A devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése a legsürgetőbb, ezért az ő érdekükben nyolcpontos javaslatcsomagot állítottak össze, amelyekből a következő hetekben-hónapokban törvényjavaslatok lesznek - közölte csütörtökön Tapolcán Rogán Antal és Kósa Lajos.

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatón a javaslatok kidolgozásával Rogán Antallal együtt megbízott Kósa Lajos elmondta: úgy gondolják, a deviza- vagy akár forintalapú lakáshitellel rendelkezők gondjainak megoldása azért rendkívül sürgető, mert ha az érintettek elbukják a hiteleiket és el kell hagyniuk a lakásukat, családok százezreinek élete mehet tönkre.

Rogán Antal a nyolc pontban összefoglalt, hangsúlyozottan csak a lakáshitelekre vonatkozó javaslatok között említette, hogy megtiltanák az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok és fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat - sorolta a politikus.

A Fidesz gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: a pénzintézetekkel is egyeztetéseket folytatnak, de "a bankok szempontjait és nem az érdekeit fogjuk figyelembe venni".

A részleteket kifejtve elmondta: az ügyfél számára hátrányos esetekben tiltanák meg az egyoldalú szerződésmódosítást. A lakáshitelek esetén az önkényes kamatemelést azért kívánják megtiltani, mert a bankok nem egy esetben jelentősen és önkényesen módosítják a kamataikat.

A középárfolyam kötelező alkalmazását szintén előírnák a devizahiteleknél, de mint az MTI kérdésére hozzátette, az még egyeztetés kérdése, hogy a bankok saját vagy a nemzeti bank által alkalmazott középárfolyamait írnák elő. Valószínű, hogy mindkét megoldás alkalmazható lenne - tette hozzá.

A további pontokat illetően kifejtette: több pénzintézet is tiltja vagy magas költség megfizetése mellett teszi csak lehetővé az előtörlesztést, azért akarják előírni az ügyfél kérésére az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Ugyancsak kérelemre biztosítani kellene, hogy automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő, így lehetővé válna a törlesztőrészletek mérséklése.

A "tiszta lappal indulás jogának" megteremtését is lehetővé tenné a Fidesz-KDNP javaslata, amely szerint az adóssal szembeni követelés "a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg". Ma ugyanis előfordulhat, hogy több a hitel az adott ingatlanon, mint annak az értéke, ezért a kockázatot közösen kellene viselnie a banknak és az ügyfélnek.

A fideszes politikus elmondta még, hogy tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását. Ne lehessen még lehetetlenebb helyzetbe hozni az amúgy is fizetésképtelen adóst - indokolta Rogán Antal.

Utolsó, nyolcadik javaslatukként arról beszélt: az igazságosság jegyében ezek az intézkedések "nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére".

Rogán Antal hozzátette: mindezeket a javaslatokat a következő hetekben jogszabályok formájában is a parlament elé terjesztik. Több javaslatot már kidolgoztak, a jogi egyeztetések vannak hátra, és szeptember végéig, október elejéig az országgyűlés elé kerülhetnek.

A Fidesz-KDNP frakció által a javaslatok kidolgozásával megbízott Kósa Lajos a tájékoztatón elmondta: úgy gondolják, a deviza vagy akár forint lakáshitellel rendelkezők gondjainak megoldása azért rendkívül sürgető, mert he elbukják a hiteleiket és el kell hagyniuk a lakásukat, családok százezreinek élete mehet tönkre.

A szocialisták vették el a támogatott forinthiteleket és helyette "asszisztáltak ahhoz a folyamathoz", hogy devizahitelből vagy magas kamatú forinthitelből oldják meg az emberek a lakásproblémájukat. A "szocialisták a felelősséget nem viselik", de minden javaslatuk megbukott. Így az, hogy a pénzzel egyébként nem rendelkező önkormányzatok vegyék meg a bedőlt lakáshitelesek otthonait, vagy a banki etikai kódex, ami a bankok szempontjait és nem az adósokét vette figyelembe.

A Fidesz-kormány 29 pontos gazdasági akcióterve ezért tett már egy javaslatot a nemzeti eszközkezelő társaság létrehozására, az erről szóló jogszabályt pedig ősszel be is nyújtják a parlamentnek. A frakció azonban úgy ítélte meg, hogy ez nem elegendő, ezért bízták meg a két politikust a javaslatok kidolgozásával.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy ezek a pontok még nem törvényjavaslatok, de  folyamatosan dolgozzák ki őket. Szeretnének konzultációt folytatni a lakáshitelesek egyesületeivel, szervezeteivel és a bankokkal, a parlamenti vitában pedig az ellenzék is hozzátehet ezekhez a javaslatokhoz.

Az MTI kérdésére, hogy kizárólag a szerződésekben nevesített lakáshitelekre vagy más, lakás célra felvett jelzáloghitelekre is vonatkoznak majd a lépések, a politikus elmondta: a konkrét törvényjavaslatban világossá fogják tenni, hogy milyen körre terjed ki a jogszabály. Hozzátette: azokra vonatkozik majd, akik azért vettek fel hitelt, hogy fedelet biztosítsanak a családjuknak, például kibővítették a korábbi otthonukat.