Örökséggel üzleteltünk októberben

2011.11.08. 11:02

A piaci növekedés helyett a kivárás volt jellemző októberben a piacon mind vevői, mind eladói oldalon – áll a Duna House legfrissebb elemzésében. A vevők az új évet, vele az új szocpoltámogatást és az államilag támogatott új forintalapú hitelt várják.

Az eladók is várakoznak még, hiszen a kormány az utóbbi hetekben többször kommunikálta, hogy újabb lépéseket fontol a devizahitelesek megsegítésére. Az eladók így egyelőre nem viszik le olyan mértékig az áraikat a gyors eladás reményében, hogy az megmozgassa a vevői oldalt.

A pesti panelek és tégla lakások kivételével minden átlag négyzetméter ár stagnálást, vagy emelkedést mutat. A kiváló minőségű, vagy új lakásokat az ország keleti felén vették leginkább, míg ugyanezeket legcsekélyebb mértékben épp az ország másik felén. Felújítandót továbbra is a fővárosban vesznek legnagyobb arányban.

Lényegi változás nem mutatkozik a kerületek népszerűségében: Budán a XI. kerület, míg Pesten a XIII. kerület a favorit. A belváros szinték közkedvelt célpont és továbbra is sokan jelölik meg a II. illetve XII. kerületeket, még ha a végén nem is ott vásárolnak.

Felsővezetők, beosztottak

Októberben a fővárosban az első lakásukat vásárlók domináltak, ugyanis a tranzakciók harmadát ők tették ki.  A legnagyobb és egyben legdrágább ingatlanokat a felső vezető beosztásban dolgozók vették, de igen csekély arányban. A vevők 11,5 millió forintos átlagáron 48 négyzetméteres átlagméretű lakásokat vettek.

A vidéki felsővezetők hasonló arányban, de nagyobb, drágább ingatlanokat vettek, mint a fővárosiak. Jobban járnak az első lakásukat vásárlók is, ugyanis átlagosan 2 millióval kevesebbért, 10 négyzetméterrel nagyobb lakásokat tudnak venni, mint a budapestiek.

A végtörlesztés miatt

Budapesten az eladók 15 százaléka már végtörlesztés miatt értékesít. Egyelőre a 12 millió körüli, átlagos méretű (56 négyzetméteres) lakásokat tudják eladni. A legnagyobb arányban (a kínálat negyedrészében) örökölt ingatlanokat adtak el októberben. Ők átlagban közel 11 millió forinttal lettek gazdagabbak.

Vidéken még nagyobb, már 18 százalék a végtörlesztés miatt eladók aránya. Nagyobb összegért, nagyobb lakásokat kínálnak, mint a fővárosban.

A budai oldalon elkelt ingatlanok paraméterei nagyon hektikus képet mutatnak októberben, nem lehet megállapítani, hogy eltolódott volna valamerre a vásárlói igény. Pesten szinte változatlan a kép, továbbra is a 40-60 négyzetméter közötti lakások a legkelendőbbek és a vásárlók fele 5-10 millió forint között költ.

Vidéken megfigyelhető egy csekély átrendeződés, szeptemberhez képest a nagyobb (60-80 négyzetméteres) és drágább (10-15 milliós) ingatlanok aránya nőtt kissé, bár az egyel kisebb kategória teszi ki így is a tranzakciók felét. Pest Megyében látványosan nőtt a nagyobb, drágább ingatlanok aránya az előző hónaphoz képest, a tranzakciók mintegy negyede 140 négyzetméteres ingatlanok közül került ki.