Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Tovább bővülhet a végtörlesztők köre

2011.11.03. 01:04

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a deviza alapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésre is. A testület szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításról szóló javaslatát.

A módosítás célja, hogy valamennyi, a lakáscélú devizahitelezés hátrányos következményeit elszenvedő, kiszolgáltatott célcsoport élhessen a végtörlesztés lehetőségével – olvasható az indoklásban.

A bizottság szerint a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket lényegében a kölcsön alternatívájaként alkalmazzák a piaci gyakorlatban, így az ilyen adósokat a lakáscélú deviza kölcsönszerződés alapján eladósodott végtörlesztőkkel azonos módon kell kezelni.

A módosítás kiterjed arra is, hogy az érintett hitelfelvevőket a deviza alapú kölcsön fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről díjmentesen kell tájékoztatni. Rögzíti azt is, hogy a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem önmagában még nem minősül a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésnek.

A javaslat egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettséget követően a zálogjog jogosultja köteles a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni. A módosítás a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett deviza alapú kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét.

A javaslat ezek mellett pontosítja a Központi Hitelinformációs Rendszerhez kapcsolódó adatkezelési, tájékoztatási szabályokat, hosszabb időt biztosít az adatok feltöltésére, egyszerűsíti a nyilatkozattételi szabályokat, valamint egyértelműsíti a végtörlesztéshez kapcsolódó tájékoztatási szabályokat.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvényt szeptember 19-én fogadta el az Országgyűlés, a törvény október 1-jén lépett hatályba. Kormánypárti politikusok korábban azt mondták, két-háromszázezer embernek segíthet, de egy Matolcsy-levél szerint csak nagyjából százezren tudják igénybe venni.

A törvényt az elfogadása óta már módosították, illetve felmerült a jogszabály pontosításának igénye is. Emellett, miután várhatóan nem tudnak vele tömegeknek segíteni, kormányzati és kormánypárti körökben vizsgálják a rendszer kibővítésének lehetőségét is, habár még minisztériumi szakvélemény is leírta, hogy a mostani szabályozás is borítékolhatóan jogellenes.

A gazdasági bizottság módosító javaslata - miszerint a lízingesekre is kiterjesztenék a végtörlesztést - különösen meglepő annak fényében, hogy Matolcsy György nemezetgazdasági miniszter múlt héten egy írásbeli válaszában mégelutasította ennek lehetőségét.

Mint fogalmazott, a végtörlesztési konstrukcióval az otthonok elvesztésének kockázatát kívánják minimalizálni és nem az otthonteremtést elősegíteni, így csak azoknak az adósoknak biztosít segítséget a jogszabállyal, akik a kölcsönt a tulajdonukban lévő lakóingatlanra vették fel. A lízing esetében azonban az ingatlan tulajdona a lízingbeadónál marad, a lízingbevevő csak az ingatlan használati jogát szerzi meg egy bérlethez hasonlóan.