no

Másfél milliárdos luxusvilla tőszomszéddal eladó

2011.11.11. 14:00
Pesten a nyolcadik kerületben hárommilliós lakás is akad, igaz, fel kell újítani, és nagyon kicsi. Aki nem akar kompromisszumokat kötni, 700-800 milliót is fizethet, de kétszer ilyen drága családi ház is akad.

A fővárosban már 8,9 millió forintért is lehet új lakást vásárolni. Igaz, az Otthon Centrum (OC) kínálatában szereplő legolcsóbb 18. kerületi ingatlan csak 28 négyzetméteres, egyetlen 17 négyzetméteres nappalija van, amihez apró konyha, fürdő és előszoba tartozik. A második emeleti délkeleti tájolású lakás a lakópark belső udvarára néz, ahonnan még a dísztavat sem spórolták ki tervezők. A hirdetés szerint a lakás világos és még parkoló is jár hozzá, az viszont már felárért.

Az OC által kínált legolcsóbb használt lakás egy 25 négyzetméteres, szintén egy szobás, 10. kerületi ingatlan 3,2 millió forintért, a Hungária körút közelében. Az ötvenes években épült társasház második emeletén lévő lakás két helyiségből áll, külön fürdő nincs, a zuhanyfülke a konyha egyik sarkában lett kialakítva, vécé nincs, azon a szomszéddal kell osztozni, de állítólag könnyű a konyhából egy fürdőszobát leválasztani. A hirdetés szerint a lakás beköltözhető állapotban van, a fűtés konvektorról megy, a meleg vízről egy bojler gondoskodik és a rendőrség is közel van, ami a biztonságérzetet növelheti – csábítgat a hirdetés, ami ugyanakkor megjegyzi, hogy a lakás csak készpénzért eladó.

Akinek 3,5 milliója van, akár a belvárosba is költözhet. A főváros belső kerületeiben kapható legolcsóbb lakás a 8. kerületben, a Kálvária utcában van. Itt 25 négyzetméterre zsúfolva konyha és szoba is van, de a lakás nagyon lerobbant, szinte lakhatatlan, fürdő és vécé nincs, a gázt és a villanyt is kikapcsolták.

A Duna House (DH) 2,55 millióért árulja legolcsóbb budapesti lakását. Az Újpesten eladó 14 négyzetméteres, kertkapcsolatos ingatlanhoz egyből hitelt is ajánl: 30 százalékos önerővel, azaz 765 ezer forinttal be is lehet költözni, aki vállalja, hogy 25 éven át havi 15 ezres törlesztőt fizet. A lakás a sokatmondó Ankara közben áll, a hirdető nem titkolja, hogy az ingatlan lakhatatlan, a vevő a pénzéért csupán négy falat és egy tetőt kap, de mint olvassuk, ez kiváló lehet annak, aki nem riad vissza egy teljes felújítástól.

Háromszázszor drágább

A DH kínálatában a másik végletet a 700-800 millió forint közötti ingatlanok jelentik. A 12. kerületi Melinda úton 750 millió forintért vásárolhat luxuslakást bárki, akinek 225 milliós beugrója van, a többit pedig képes havi 4,2 milliós részletekben törleszteni 25 éven át. A 750 négyzetméteres, négy szintes, hét szobás, kastélyparkettával burkolt, márványradiátoros, uszodás ingatlanhoz egy külön bejáratú, összkomfortos cselédlakás is jár, de fitnesz terem és finn szauna is van.

Az abszolút csúcstartó azonban egy 788 milliós, 800 négyzetméteres luxusvilla (valójában inkább kastély) nem csak a leendő tulajdonosát, hanem autóját is kényezteti fűtött bevezető úttal és óriás teremgarázzsal. A 2008-ban felújított 17 éves ingatlant egy prágai belsőépítész tervei alapján rendezték be és kortárs alkotásokkal díszítették. A három szintes épületben 13 szoba, társalgó, szauna és számtalan fürdőszoba van.

Az OC adatbázisában a legdrágább új lakás 630 millió forintba kerül, az érdeklődők az „élhető minimál” jeligére bizonyára egymásnak adják majd a kilincset. A 2. kerületi 680 négyzetméteres családi ház négy szintjén összesen 7 szobába költözhet be a szerencsés tulajdonos, az ingatlanhoz 36 négyzetméteres erkély is jár, ami majdnem akkora, mint a két legolcsóbb lakás alapterülete összesen.

Az Istenhegyen már félmilliárd forint alatt adják a luxust: egy kis mellékutcában három lakásos, belső liftes villa kapható 440 millióért, a 3. kerületben 230 millióért pedig 350 négyzetméteres 7 szobás lakás eladó. Az ingatlan alagsorában 100 négyzetméteres fitneszterem van, mellett fűtött garázs, fönt dolgozószóba és egy 50 négyzetméteres nappali két háló, egy fürdőszoba és egy gardrób, a második emelten a még több háló mellett egy konyha és egy erkély van.

Másfél milliárdos luxusvilla tőszomszéddal eladó

A legeslegdrágább eladó ingatlanért (a hirdetés szerint egy családi ház, valójában inkább panzió lehetne) 1421 millió forintot kér a tulajdonos. Az ötezer négyzetméteres telken fekvő épületben öt szinten összesen 22 szoba van. A szinteket belső lépcsőház köti össze, a falakat gipszstukkó díszíti, az épület 1926-ban egy híres iparművész tervei alapján készült. A házban most 15 lakás van, ebből a jelenlegi tulajdonos 14-et vett meg, egy 75 négyzetméteres lakás másé, de a hirdetés szerint ez egyáltalán nem is zavaró.

Aki kevesebbel is beéri (és szomszédot sem akar), 1,2 milliárd forintért vehet magának lifttel szerelt villát a 17. kerületi Rákoskertben. A vevő ezért a pénzért 12 szobát kap tömör tölgyfa nyílászárókkal és kézzel faragott faborítású falakkal, valamint egy 80 négyzetméteres különálló vendégházzal. A parkosított kertben két tó és egy ezeket összekötő kis patak is van, és állítólag a kilátás is nagyon szép.