Előd
10 °C
16 °C

Tényleg van családi ház 50 000 forintért?

2011.11.09. 21:58
Az adóhivatal online árverési oldalán jelenleg több mint kétszáz ingatlanból választhatunk, a legolcsóbb tétel 5000 forint, a legdrágább 1,5 milliárd – mindkettőt agyaggödörként hirdetik. Az adóhatósági árverések szabályai szerint a lakásokat a becsérték 75 százalékán is megvehetjük, míg más ingatlanokhoz 65 százalékos áron is hozzájuthatunk.

Kastély és tanya, erdő és rét, legelő és agyaggödör, családi ház és üzlethelyiség, ipartelep és gyümölcsös – ha az ember az adóhivatal online árverési oldalára téved, úgy érezheti magát, mintha egy széles választékot kínáló ingatlanközvetítői irodában lenne. Az oldalon olyan lakó-, ipari, mezőgazdasági és más ingatlanokat – illetve ingóságokat és üzletrészeket – lehet online árverésen megvásárolni, amiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó- és egyéb köztartozások fejében foglal le.

A vagyontárgyakról értékbecslés készül – ezt a végrehajtó készíti el, de igénybe veheti szakértő segítségét –, ez a becsérték lesz az egyes ingatlanok kikiáltási ára. Ennél azonban akár olcsóbban is vásárolhatunk: az adóhatósági árverezésről szóló jogszabályok szerint az ingatlanok minimális értékesítési ára a becsérték 65 százaléka, lakóingatlanok esetében 75 százaléka. Vagyis a 100 forint egységárú ingatlanra 65 (75) forintos minimális ajánlattal lehet licitálni, és ha azt rajtunk kívül senki nem akarja megvenni, ennyiért meg is kaphatjuk.

Cikkünk megírásakor, november 9-i állapotok szerint, a NAV árverési felületén – ami sajátos módon még az apeh.hu szájton érhető el – összesen  17 árverés folyik, viszont további 217 különféle ingatlant hirdettek meg értékesítésre, ezekre a következő hetekben indul majd a licit. (Maga az árverés az elindítása után három napig tart, a részvételhez az kell, hogy előzetesen az Ügyfélkapun regisztráljuk magunkat).

És hogy a címben feltett kérdésre válaszoljunk: van családi ház ötvenezerért, bár nem egy teljes ház. Ez a ház, pontosabban annak 20/280-ad része került az adóhatóság kalapácsa alá egy két és félmilliós adótartozás miatt, igaz, most még nem lehet rá licitálni (az árverés november 21-én indul). Az épület a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Miskolctól körülbelül 70 kilométerre, a szlovák határ közelében lévő Büttös községben található.

Özvegyi joggal terhelt, de van istálló

A nagyjából kétszáz fős, a honfoglalás óta lakott településként emlegetett falu nevét már az 1282-es Anjou-okmánytárban szerepel, valaha több mint ötszázan lakták, van egy görög katolikus temploma, és a 2001-es népszámláláson minden lakosa magyarnak vallotta magát, derül ki a Wikipediáról. Ha szerencsénk van, és senki nem licitál – ráadásul az önkormányzat nem él az elővásárlási jogával – az elhanyagolt állapotú, lakatlan ház egy része akár 37 500 forintért is a birtokunkba kerülhet. Igaz, özvegyi joggal terhelt, viszont istállót is kapunk hozzá.

További tucatnyi családi házban vehetünk résztulajdont néhány százezer forintért, 250 ezerért karcagi egynegyed, 450 ezerért kiskőrösi egytizenketted, Tihany belterületén 1,3 millióért egyhatod házunk lehet. Aki százszázalékos tulajdont szeretne egy lakható családi házban, az is megúszhatja kétmillió alatt: ennek az ózdi háznak a kikiáltási ára 1 955 000 forint, ha senki nem licitál, akkor 1,466 millióért megszerezhetjük, a kétszobás lakáshoz ezer négyzetméteres telket is kapunk, de költeni még kell a rendbetételére.

Az adóhivatali árverésre meghirdetett 217 ingatlanból a legtöbb, szám szerint 48 darab családi ház, de van a listában garázs, kastély, tanya, szántó, iparterület, üzlethelyiség, rét, gyümölcsös, hétvégi ház, szőlő, zártkert, erdő, lakás, külterületi telek, és lehetne tó vagy éppen út is. Sőt van 17 egyéb kategóriába sorolt tétel is, köztük társasházi tároló, pince, büfé és major is szerepel.

A legolcsóbb ingatlan Lázár János városába csábít minket: mindössze 5000 forintért kínálnak egy hódmezővásárhelyi „kivett" agyaggödröt – bármit is jelentsen a kivett szó  –; ha senki nem licitál rá, akár 3250 forintért a miénk lehet. A gödör 136 négyzetméteres, és az adóhivatal egy 245 milliós adótartozás fejében foglalta le – igencsak fel kell hajtani az árát, hogy akár csak a tízezreléke befolyjon ebből a gödörből.

A második legolcsóbb tétel egy 11 ezer forintos zalaszentmihályi gyümölcsös, sajnos a téli fotókból mi nem tudtuk kivenni, hogy milyen gyümölcsök teremnek az ötszáz négyzetméteren. Szántó, legelő, kivett ház, rét, de még egy Kaposvár környéki erdő fele is kapható 50 ezer forint alatt, utóbbi nagyjából 1350 négyzetméter.

Kavicsbánya másfél milliárdért

Ha az árakat nézzük, a másik végletet is egy agyaggödör – a pontosabb leírás szerint kavicsbánya – jelenti, amelyet 1,57 milliárd forintos áron ajánlott fel megvételt az adóhatóság. Igaz, ez a Mosonmagyaróvár közelében lévő külterületi bányatelek 7 hektáros, ám ezzel együtt is hiába, hogy kapunk hozzá egy komfort nélküli volt őrházat és pénztárt, soknak tűnik ez az ár, még akkor is, ha más jelentkező híján már alig több mint egymilliárdért hozzájuthatunk.

A második legdrágább tétel ehhez képest aprópénz, egy 4300 négyzetméteres orosházi ipartelep, aminek 150 millió a kikiáltási ára, és ahol irodák, szociális helységek és raktárak találhatók. A dobogó harmadik fokán egy csömöri ingatlan áll, a kastély kategóriában árverezik, leírása szerint panzió és udvar egyben. A 41 szobás, tizenhárom éve épült ingatlan 22/120-ad részének lehetünk tulajdonosai akár 42,9 millióért, ha a 66,09 milliós kikiáltási ár senkinek nem lesz elég vonzó.