Január közepén visszatér az IMF

2012.12.11. 12:54 Módosítva: 2012.12.11. 16:54
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyelőre csak egyeztetések zajlanak. Az IMF küldöttsége jövő év január 14. és 26. között Magyarországon tartózkodik, és akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek – mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter kedden a Napi Gazdaság konferenciáján. Az IMF ugyanakkor már november végén nyilvánvalóvá tette, hogy lezártnak tartja a magyar kalandot.

Jönnek, mert időnként minden tagországba mennek

Délután közleményt adott ki az IMF budapesti irodája. Eszerint januárban - az iroda szerint 16-a és 28-a között - valóban IMF küldöttség érkezik Magyarországra, ez azonban a szokásos, minden tagországot rendszeresen érintő, az úgynevezett IV. cikkely szerinti megbeszéléseket jelenti, melynek során áttekintik az ország gazdasági helyzetét, illetve esetünkben a korábbi hitelprogram utólagos vizsgálatát is végzik. Az ide érkező delegáció nem tárgyalódelegáció.

Csekély pluszinformációval egészítette ki múlt heti szavait az IMF-tárgyalások állásáról Varga Mihály főtárgyaló. Az IMF-ügyi miniszter már december 6-án bejelentette, hogy januárban Magyarországra érkezhet az IMF delegációja, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást fog tartani. Ezt pontosította most az időpont bejelentésével, valamint annak meglebegtetésével, hogy akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek.

Varga a konferencián azt is mondta, hogy a 2013-as költségvetés elfogadása után ezek az egyeztetések intenzívebbé válhatnak. Igaz, az elmúlt félévben a miniszter már többször írta felül utólag saját szavait. Októberig lesz IMF-megállapodás – ígérte június végén, szeptember elején azt mondta, jól haladnak, és már ősszel lezárulhatnak a hiteltárgyalások, majd októberben azt remélte, hogy felgyorsul a tárgyalás, amire, mint kiderült, még időpont sem volt.

Az IMF ráadásul már november végén egyértelművé tette, hogy lezártnak tartja a magyar kalandot. A szervezet washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója azt mondta: jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások, és az azokon való „érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a magyar kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében”. Ennek fényében Vargának az a kijelentése, hogy a költségvetés elfogadása – vagyis a tervezési folyamatban való részvétel helyett az IMF kész helyzet elé állítása – után folytatódhat a tárgyalás, igencsak megalapozatlannak tűnik.

A miniszter a fórumon arról is beszélt: az Eximbank kötvénykibocsátása igen sikeresnek mondható, az Államadósság Kezelő Központ a jövő év első negyedévében majd teszteli a piacot, aminek „konkrét eredménye” is lehet. A tárca nélküli miniszter az Eximbank 500 millió dolláros kötvénykibocsátását nagyon kedvezőnek ítélte abból a szempontból, hogy ezzel is bővül a vállalkozások forráshoz jutásának lehetősége.

Varga Mihály úgy vélte, utalva az OECD legutóbbi jelentésére, hogy a magyar gazdaság túljutott a holtponton a 2010-ben megkezdett pénzügyi konszolidációt követően. Kiemelte: a kormánynak az államháztartási deficit alacsony szinten tartása, illetve az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás bővítése jelenti a legfőbb prioritásokat.

Hozzátette, hogy a foglalkoztatás bővítése a kormány egyik legfőbb feladata marad a jövőben is, mert például a régiós versenytársnak számító, és Magyarországhoz hasonló lélekszámú Csehországban 1,1 millióval többen dolgoznak napjainkban.

A miniszter az idei évet értékelve elmondta: a piac az év elején még bizonytalan volt, a magyar CDS (csődkockázati felár) még 700 bázispont felett járt, mostanra 300 bázispont körüli szintre esett vissza. A piac akkor még nehezen hitte el, hogy a magyar államháztartás működőképessége megmarad, napjainkra azonban az ország megítélése javult, az egyik rangos hitelminősítő legutóbbi, az országot érintő lépése ellenére.

Kiemelte, hogy 2012 végén már az Európai Unió vezető testületei is úgy vélik, jövőre a GDP-hez mérten 3 százalék alatt marad a magyar államháztartás hiánya.

Varga Mihály szerint a jövőben el kellene érni, hogy az államháztartási hiány éven belüli lefutása egyenletesebbé váljon, mert szinte minden év elején "vérfagyasztó" számok kerülnek napvilágra az államháztartási deficit alakulásáról, és ez sokkolja a piacot, majd az év további szakaszában már javulnak a mutatók.

Végezetül elmondta: a kormány jövőre már szerény növekedéssel számol. A jövő évi költségvetést, amelynek zárószavazása kedden van a parlamentben, úgy állította össze a kormány, hogy 2013-ban 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kabinet prognózisa szerint az export 6,2 százalékkal, az import 4,5 százalékkal bővül, az éves infláció 5,2 százalék lesz 2013-ban.