Varga: Januárban jöhet az IMF

2012.12.06. 13:58 Módosítva: 2012.12.06. 14:02

A magyar hatóságok, illetve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között hivatalos tárgyalások jelenleg nincsenek, egyeztetések vannak, és ezeken az egyezetéseken a növekedés beindítása a legfontosabb kérdés – mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Joint Venture Szövetség rendezvényén úgy fogalmazott: az IMF szakértői elismerik a kormány hiánycsökkentés érdekében tett lépéseit, de szkeptikusak a növekedési kilátásokat illetően.

Varga Mihály tájékoztatása szerint az Országgyűlés a jövő héten dönt a költségvetés elfogadásáról, majd az EU és az IMF értékelni fogja a költségvetést. Ezt követően folytatódhatnak az egyeztetések, az IMF delegációja pedig januárban Magyarországra érkezhet, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást tart.

Varga Mihály idén júniusban váltotta Fellegi Tamás az IMF-ügyi miniszteri és főtárgyalói poszton. A politikus az azóta eltelt nagyjából félévben elég sokféleképpen elég sokfélét mondott már a Nemzetközi Valutaalapról és hazánknak a nemzetközi szervezetekkel folyó hiteltárgyalásairól. Május végén arról beszélt, hogy 15 milliárd eurós lehet és két-három évre szólhat az IMF-csomag, de nem tudta megmondani, mikor kezdünk tárgyalni. Októberig lesz IMF-megállapodás – ígérte június végén, július közepén arról beszélt, hogy vita van a főbb gazdasági mutatók hitelességéről.

Az IMF-, EB- és EKB-delegációk július végi látogatása után volt némi üzemszünet; szeptember elején azt mondta, jól haladnak és már ősszel lezárulhatnak a hiteltárgyalások. Aztán a szeptemberre tervezett kezdés októberre csúszott, majd októberben azt remélte, hogy felgyorsul a tárgyalás, amire, mint kiderült, még időpont sem volt, november elején azt ígérte, hogy megmondja, lesz-e megállapodás, de nem mondta, nemrég pedig már azt, hogy nem is muszáj megállapodni.