Vizsgálat indul a tranzakciós illeték miatt

2013.01.07. 18:30 Módosítva: 2013.01.07. 20:16

A pénzügyi jogok biztosa szerint valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő plusz költségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg. Doubravszky György vizsgálatot indít a bankolási költségek ügyében.

A biztos arra az újságírói kérdésre reagált, hogy tervezi-e vizsgálni a tranzakciós illeték alkalmazásának, továbbhárításának gyakorlatát. Válaszában jelezte: "üdvözli a Magyar Bankszövetség főtitkárának őszinteségét", aki egy hétfő reggeli rádióműsorban kimondta, a bankok teljes egészében az ügyfelekre hárítják a tranzakciós illetéket. Doubravszky György egyúttal közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a magyarországi bankolási költségek hogyan viszonyulnak az európai országokban az ügyfelek által fizetendő költségekhez.

Esti közleményében a Fidesz üdvözölte a pénzügyi biztos bejelentését. A kormánypárt szerint a bankokra kivetett tranzakciós adót a bankoknak kell megfizetniük, nem háríthatják át az emberekre, ahogy a bankadó esetében sem tehették meg azt.

"A Fidesz továbbra is elkötelezett amellett, hogy az ország pénzügyi stabilitása érdekében azoknak a szektoroknak a hozzájárulását kérje a közös teherviseléshez, amelyek azt a legkisebb áldozat árán megtehetik tetemes profitjuknak köszönhetően. Ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek folyamatosan az embereket fejték meg terheiket növelve" – áll a frakció közleményében.