Roubini visszavág: Magyarország a hibás

2013.01.15. 09:09 Módosítva: 2013.01.15. 09:22

Nem hagyta szótlanul Nouriel Roubini elemzőcége a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti vádját, miszerint az elemzők forinteladási ajánlása, a „spekulánsok támadása” okozta a forint látványos gyengülését, írja a Portfolio. A Roubini Global Economics legfrissebb anyagában ugyanis úgy fogalmaz, hogy Magyarország volt a forint esésének fő hajtóereje.

A tárca azt írta, hogy nem Matolcsy György múlt heti írása váltotta ki a forint esését, hanem „a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzőjének” múlt keddi forinttal kapcsolatos ajánlása. Erre reagálva a Roubini Global Economics régióért felelős vezető közgazdásza, Jelena Vukotic külön véleményt tett közzé, melyben hangsúlyozza: a magyar jegybenkelnök-váltással kapcsolatos fejlemények váltották ki a forint elmúlt napokban mutatott esését.

Az RGE hivatalos reakcióját tegnap este Nouriel Roubini is megosztotta saját twitteroldalán. Jelena Vukotic reakciójában felidézi a minisztérium közleményét, de azt is hozzáteszi, hogy olvasták Matolcsy György múlt csütörtökön, a Heti Válaszban megjelent írását, amelyben többek között azt írta, hogy hiba volt az elmúlt évtizedben az a monetáris politika, amely a forint erősebb szinteken tartásával igyekezett leszorítani az inflációt. Ezért az elemző úgy véli, hogy a nemzetgazdasági miniszter fenti kijelentése volt a forint esésének fő oka.

Az RGE régióért felelős vezető közgazdásza azt is megjegyzi, hogy a piacon Matolcsy Györgyöt tartják a legesélyesebbnek a jegybank élére márciustól és ezért értelmezték úgy a piacok a múlt heti kijelentését, hogy az MNB új vezetése sokkal agresszívabb monetáris enyhítésbe és a forint gyengítésébe kezd. Ez kedvezne az exportőr cégeknek, ám hátrányosan érintené a devizaadósokat.

Ezzel együtt kedden nem folytatódott a forint elmúlt napokban megindult, és 298 fölötti eurószintet eredményező gyengülése. Kilenc után nem sokkal az euró 294-295 forint között volt, míg a hétfőn éves csúcsára, 244,5 forint közelébe dráguló svájci frank 238,5 forinton állt.