Londonban is találgatják, hogy ki követi Simort

2013.01.23. 12:34

Várhatóan nem a piac által erősen negatívnak tekintett forgatókönyv valósul meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén hamarosan esedékessé váló vezetőváltás során - jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői befektetőknek összeállított elemzésükben közölték, hogy négy forgatókönyvet tartanak lehetségesnek. Az erősen negatív változat egy olyan MNB-elnök kiválasztása lenne, aki "egyértelműen a politikát képviseli", és gazdasági szakértelme gyenge.

Az "enyhén negatív" forgatókönyv "gyenge" MNB-elnök, de két magasan képzett, független alelnök kinevezése lenne. Az "enyhén pozitív" hatású forgatókönyv alapján csak az új MNB-elnök lenne meglehetősen függetlennek tekinthető, a legjobb megoldást pedig három magas képzettségű, független jelölt kiválasztása jelentené az MNB-elnöki és a két alelnöki posztra.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői a két köztes forgatókönyv valamelyikét nevezték a legvalószínűbbnek, de szerdai elemzésükben közölték: véleményük szerint a növekedés ösztönzésének kényszere miatt nőtt a "gyenge" jelöltek kinevezésének kockázata.