Akár Matolcsy–Patai-páros is válthatja Simort

2013.01.21. 23:38 Módosítva: 2013.01.22. 09:13
A kormány egyszerre két személyt keres a Magyar Nemzeti Bank élére, és a hvg.hu úgy értesült, hogy az elnöki posztra Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter esélyes, az egyik alelnöki pozícióba pedig Patai Mihály volt bankszövetségi elnök kerülhet.

Egy páros összeállításában gondolkozik a kormány a jegybanki vezetőváltáskor. Vagyis az elnök mellé már alelnökben is gondolkodik, írja a hvg.hu. A lap nem kormányzati értesülései szerint Matolcsy György mellé Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója kerülhet alelnöknek, aki tavaly távozott a Bankszövetség éléről.

A portál emlékeztet arra, hogy Simor András jelenlegi MNB-elnök mandátuma március 3-án jár le, Karvalits Ferenc alelnök mandátuma pedig március 27-ig tart. A források szerint a Matolcsy-Patai páros esélyes a pozíciókra. Király Júlia júliusban távozik az alelnöki posztról, az ő helyére várhatóan egy kevésbé fajsúlyos szakember kerül. 

Patai Mihály jelölésével kapcsolatban Sipos József, az UniCredit Bank marketing és kommunikációs ügyvezető igazgatója a hvg.hu kérdésére azt mondta, ennek semmilyen hivatalos jelével nem találkoztak sajtópletykákon kívül. Patai egy októberi interjúban cáfolta azokat a pletykákat, miszerint hogy ő lehet a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

A portál információi szerint a Magyar Bankszövetség elnök-vezérigazgatója továbbra is jó viszonyt ápol Matolcsy Györggyel, a nyilvános konfliktusok ellenére.

Azzal, hogy Patai Mihály neve felmerült az MNB élére, érdemes felidézni decemberi mondatait, amikor konkrét intézkedéseket nevezett meg, melyeket az új vezetés alkalmazhat. Patai akkor azt mondta: biztosra vehető, hogy a központi kamatláb csökkenni fog, így a bankok kamatbevételei is esnek, ráadásul a banki kötelező tartalékra fizetett kamat is el fog tűnni, ami önmagában 20 - 25 milliárd veszteség a szektornak. Ezt további tízmilliárdos bevételkieséssel fejelheti meg, ha a kormány hozzányúl a kéthetes banki kötvényekhez. Ha ezek kamatát (ami mindig akkora, mint a jegybanki alapkamat) egy százalékkal mesterségesen csökkentik, az 40-50 milliárdos bevételkiesést jelent. 

A portálnak nyilatkozó egyik forrás úgy fogalmazott, hogy Patai Mihály a hátterével és az eddigi megszólalásaival ellensúlyozhatná azt a kockázatot, amit Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése jelentene Magyarország piaci megítélésében. Matolcsy György lenne a politikai kinevezett és a nagy stratégiaalkotó, Patai Mihály pedig a szakmai elvárásoknak is megfelelne, illetve képes lenne a jegybank operatív vezetésére is - vélekedett.