Orbán: Matolcsyra mutatott minden

2013.03.01. 08:20 Módosítva: 2013.03.01. 09:26

Ez a legkevésbé kockázatos döntés – fogalmazott Orbán Viktor arról, hogy Matolcsy Györgyöt jelölte a jegybank élére. A miniszterelnök a közrádióban adott interjúban jelentette be, hogy Matolcsy megy az MNB-be, és Varga Mihály lesz az új gazdasági miniszter.

„Nem először neveztem ki jegybankelnököt” – utalt arra, hogy 2001-ben miniszterelnökként ő delegálta az MNB élére Járai Zsigmondot. Ahogy most Matolcsy, akkor Járai volt az Orbán-kormány kulcsminisztere, a pénzügyi tárcát vezette (és ahogy akkor Járait, most Matolcsyt is Varga váltja). Orbán ennek kapcsán felidézte: ahogy akkor, úgy most is arra az álláspontra jutott, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kell kinevezni a központi bank élére.

Az MNB független intézmény, aminek függetlenségét „nem szabad megkérdőjelezni, ezért csak egyetlen lehetőség van arra, hogy a jegybank képes legyen a gazdaságpolitika egészében elhelyezni a működését. Ez csak akkor lehetséges, ha egy kormányzati munkát már közelről látott, tapasztalt és azt vezetett embert kérünk fel jegybankelnöknek” – mondta. Szerinte ez a döntés jó döntés, mert így „lesz stabilitás és kiszámíthatóság”.

Orbán ezek után felsorolta, hogy az elmúlt nyolc évben kik töltöttek be gazdasági miniszteri tisztségeket, „László Csaba, Draskovics, Veres János, Oszkó Péter, Bajnai Gordon is volt gazdasági miniszter” – sorolta. „A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György” – tette hozzá, érvként felhozva az államadósság csökkentését és a költségvetési deficit 3 százalék alatt tartását.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket vár az MNB-től, azt mondta: a jegybank független, ezért miniszterelnökként nem szabad erről beszélnie, „mert a torkának ugranak”. Arra a felvetésre, hogy már a jegybankelnöki kinevezés miatt is a torkának ugorhatnak, azt mondta: „eddig minden jó döntésemnél így volt”.

Azt mondta, az a fontos, hogy a magyar gazdaság jól teljesítsen, és most az kell, hogy jobban teljesítsen a növekedésben, amihez a szükséges eszközök egy része a kormányzat, egy része pedig az MNB és a monetáris tanács kezében van. „Ezeknek kell valamilyen összhangban lenniük ahhoz, hogy egy ország jól teljesítsen”.

Orbán arról is beszélt, hogy a jegybankok ma más gyakorlatot folytatnak, mint korábban, ő 16 olyan eszközt azonosított be, amelyet ma a világban a központi bankok használnak a gazdasági növekedés elősegítésére. „Azt szeretném, hogy ha a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jobban teljesítene, mint korábban”.