Keresi a pénzt Ciprus

2013.03.20. 14:46

Immár a ciprusi hatóságokon múlik, hogy elő tudnak-e állni olyan javaslattal, amely megfelel a korábbi mentőcsomagban előírt, az adósság fenntarthatóságára vonatkozó feltételnek és egyéb, ennek megfelelő pénzügyi paramétereknek - mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője szerdán.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország emellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

Olivier Bailly elmondta: jóllehet a pénzügyminiszterek által egyhangúlag elfogadott intézkedéscsomag nem felelt meg teljes mértékben az Európai Bizottság által javasoltaknak, ennek ellenére úgy érezték, hogy támogatniuk kell azt, hiszen minden más vizsgált forgatókönyv kockázatosabb volt, és kevésbé támogatta volna a ciprusi gazdaságot.

Más is lehet

A szóvivő egyben - a bizottság közleményét ismertetve - jelezte, hogy a szervezet már a szombat hajnalban megtartott szavazás előtt világossá tette, hogy más forgatókönyv is elfogadható számára, amely lehetőleg a 100 ezer euró alatti betétek adómentességét tartalmazza. A ciprusi hatóságok azonban nem fogadtak el egy ilyen forgatókönyvet - tette hozzá.

A közlemény szerint a bizottság eddig mindent megtett, hogy segítse Ciprust egy konstruktív, rendezett megoldás kidolgozásában. A döntéseket azonban a tagállamok hozzák meg - jelezte a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság továbbra is készen áll segítséget nyújtani.
Olivier Bailly a sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy Olli Rehn pénzügyi és gazdasági biztos nem vesz részt a csütörtökön kezdődő orosz-EU csúcstalálkozón, inkább Brüsszelben marad, hogy tovább dolgozhassanak a ciprusi mentőcsomag körüli kialakult helyzet megoldásán.

A szóvivő hozzátette, hogy a moszkvai találkozón - bár a téma nem szerepel a hivatalos napirenden - szükség esetén José Manuel Barroso bizottság elnök egyeztet majd a ciprusi mentőcsomagról.

Moszkvában eddig semmi

Eddig azonban nem hoztak konkrét eredményeket a ciprusi pénzügyminiszter moszkvai tárgyalásai, amint arról a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerdán beszámolt. Mihalisz Szarrisz előbb orosz kollégájával, Anton Sziluanovval, majd Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel tárgyalt az orosz fővárosban.

A megbeszélések ugyanakkor folytatódnak - tudta meg a Ria Novosztyi hírügynökséghez tartozó Prime gazdasági oldal munkatársa kormányzati forrásból. A név nélkül nyilatkozó illetékes azt is közölte, hogy az orosz kormány szerint a ciprusi pénzügyi problémákat minden érdekelt fél bevonásával kell megoldani, a bankbetétekre esetleg kivetendő adó hatásának pedig nem szabad más országokra is rávetülnie.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudósítója azt jelentette, hogy a ciprusi pénzügyminiszter Suvalov első miniszterelnök-helyettessel véget ért tárgyalásait követően nem az államfőhöz indult megbeszélésekre.

Legalább a légkör jó

Mihalisz Szarrisz Anton Sziluanovval folytatott tárgyalása után bizakodó nyilatkozatott tett, mondván, hogy már az is pozitívumnak számít, hogy konstruktív légkörben folyt a megbeszélés. Azt is közölte, hogy addig marad az orosz fővárosban, amíg nem ér el eredményt.
Mindeközben az orosz pénzpiaci hatóság elnöke szerint a ciprusi válság a globális pénzpiaci stabilitást ássa alá.

Szerinte "nem számítottunk az Európai Unió butaságára. Azt gondolom, az ötlet az volt, hogy felszámolják (az adóparadicsomot), hogy eltüntessék az illegális pénzeket, de az eredmény inkább a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom aláásása volt". Az orosz döntéshozó hozzátette, hogy a ciprusi fertőzés hamarosan Olaszországra és Spanyolországra is átterjedhet, ha nem oldják meg hamar a gondokat.

A ciprusi parlament kedd este elutasította a bankbetétek megadóztatását, ami viszont az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi, így továbbra sem tudni, mi lesz a mentőövre szoruló ország sorsa.

Merész húzás

Az 56 képviselő közül 36-an ellene szavaztak, 19-en tartózkodtak, egy képviselő pedig nem volt jelen. A kormányzó jobbközép Disy párt már a szavazás előtt jelezte, hogy nem vesz részt a voksoláson, habár Nikosz Anasztasziadész miniszterelnök a mentőcsomag támogatására kérte képviselőket.

Az Európai Unió a szombati pénzügyminiszteri ülésén merészet húzott: egyebek mellett úgy döntöttek, hogy 10 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárdot forintos) EU–IMF-hitelcsomag érdekében Ciprusnak 10-ről 12,5 százalékra kell emelnie a társasági adót, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtották volna.

A ciprusi kormány eredeti elképzelése szerint 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatták volna meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtották volna a banki betéteket. Végül azonban nem tudtak megállapodni a pártok a banki betétek adójáról.

Ha megvalósult volna egy ilyen intézkedés, az komoly csapás lett volna az egész európai bankrendszerbe vetett bizalomra. A százmilliárd forintos nagyságrendű magyar betéteket is érintő hírek nyomán zárolták az országban a megtakarításokat, ezek másfél ezer magyar céget érinthetnek.