Eszter, Eliza
EUR 382,51 Ft
USD 356,68 Ft
14 °C
24 °C

Spanyolország megadóztatja a bankbetéteket

2013.03.20. 16:54 Módosítva: 2013.03.20. 16:55

A spanyol bankok ettől az évtől 0,2 százalékos adót kötelesek fizetni a náluk elhelyezett betétek után - közölte szerdán Cristobal Montoro kincstárügyi miniszter.

Montoro a spanyol parlamentben sietett világossá tenni, hogy az adót nem a betéttulajdonosok, hanem a bankok fizetik meg, ellentétben az időközben elvetélt ciprusi tervvel, amely az adó mértékével a betét összegét csökkentette volna. Ilyen adó bevezetéséről Spanyolországban szó sincs - hangsúlyozta a miniszter.

Az új adó a tartományok által kivetett hasonló adók helyébe lép, és a bevételből a tartományi kormányokat kompenzálják kiesett adóbevételeik után.

A spanyol gazdaság az idén várhatóan a korábban prognosztizáltnál jobban zsugorodik, és Mariano Rajoy miniszterelnök a parlamentben jelezte, hogy a kormány módosítani fogja a GDP alakulására vonatkozó előrejelzését. "Kétségkívül vannak tényezők, amelyek arra köteleznek minket, hogy változtassuk meg prognózisunkat" - mondta Rajoy.

A szakértők széles köre azt várja, hogy a kormány a korábban jelzett 0,5 százalék helyett már a hazai össztermék 1,5 százalékos csökkenésével számol az idén.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla