Itt vannak a Matolcsy-program részletei

Portfolio
2013.04.30. 11:37
A kisbankokat részesítik előnyben a kkv-knak szánt kedvezményes hitelkeretet biztosító jegybanki hitelprogramban. A kkv-k a hitelállományuk legalább 5 százalékával pályázhatnak, és lehetőségük lesz mind az új hitelek, mind a devizahitelkiváltás esetében bankváltásra. A jegybank Monetáris Tanácsa keddi ülésén véglegesítette a hitelprogramot és annak mindhárom pillérét.

A jegybank Monetáris Tanácsa keddi ülésén véglegesítette a hitelprogramot és annak mindhárom pillérét, jelentette be Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatóján. A bankokkal való egyeztetés után úgy döntöttek, ajánlatukat több ponton is beépítik a hitelprogramba, számolt be a portfolio.hu.

Erősödött a forint

A forint a bejelentés közben erősödött, az euró árfolyama a 300 forint feletti szintről pár perc alatt 298,8-ig csökkent. Az erősödésben közrejátszott az is, hogy alaptalannak bizonyultak az újabb jegybanki eszközök bejelentésére vonatkozó piaci félelmek. A sajtótájékoztató piaci hatása ugyanakkor korlátozott volt.

A tanács döntése figyelembe vette a globális gazdaság, ezen belül a globális pénzgazdaság tengelyeit, mondta Matolcsy. A világgazdaság szerinte idén lassul, és az eurózóna kifejezetten nehéz helyzetben van. A hitelprogram minden résztvevőjével kétoldalú megállapodás született.

Elfogadják a bankok javaslatait

A kamatmarzs és garanciadíj mértékénél figyelembe veszik, hogy garanciára szükség van. Ezért a kamatmarzs és a garanciadíj összesen lehet maximum 2,5 százalék. Megemelik az egyedi hitelek felső korlátját, a legkisebb összeg 3 millió, a legfelső 400 millió helyett 3 milliárd forint lehet. Ez a középvállalatok fejlesztési és forgóeszközhitel-forrásait teremti meg.

Felülvizsgálják az MNB kéthetes kötvényprogramjának befogadási kritériumait is, hiszen nincs ugyanolyan helyzetben a külföldi és a belföldön kockázatot vállaló hitelintézet. Az MT erre vonatkozó előterjesztést kért az igazgatóságtól, a részletekről a következő hetekben döntenek. A lényeg Matolcsy szerint az lesz, hogy betéti formában fogják elfogadni a forrást, és csak azoktól, akik Magyarországon pénzügyi tevékenységet végeznek.

Matolcsy szerint június 1-jén elindulhat a fentiek alapján a program, és a magyar bankszektor legalább kétharmad része fog részt venni benne. Mint az már korábban kiderült, Matolcsy programja három pillérre épül, a cél a kkv-hitelezés fellendítése a stabilitás megőrzése mellett.

A három pillér

Az első pillér, hogy 250 milliárd forintnyi refinanszírozást kínál fel a jegybank a bankszektor számára a kkv-k beruházási és forgóeszköz-céljaira, valamint az uniós pályázatok önrészének biztosítására. A kamat 0 százalék, erre a bankok marzsot tehetnek. A program első körben 2013 júniusától 3 hónapon keresztül tartana.

A program második pillére a kkv-knak a bankrendszeren keresztül nyújtott devizahitel-kiváltó hitel. Mintegy 15 ezer vállalkozás rendelkezik devizahitellel, a hitelállomány közel 54 százaléka devizahitel. A most fennálló devizahiteleket részben olcsó forinthitellel váltanák ki, ez szintén 0 százalékos kamatozású refinanszírozási hitellel mûködne, amit a vállalkozásoknak 2 százalékos kamat mellett adnának tovább a bankok. A végtörlesztéshez hasonlóan az MNB devizát bocsát a bankok rendelkezésére, hogy ebből fizessék vissza rövid lejáratú külföldi forrásaikat.

A harmadik pillér lényege a bankrendszer és az ország külső sérülékenységének a csökkentése. A 4500 milliárd forintos szintről 3600 milliárd forintra csökkenti a kéthetes MNB kötvényállományt. Ehhez az 1000 milliárd forint körüli csökkentéshez az MNB devizaswapot ajánl a saját devizatartalékaiból, amelyből a bankok hasonló összeggel csökkenthetik devizaforrásaikat.

3 millió és 3 milliárd

Balog Ádám, a jegybank alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: maximum 10 éves futamidejû hiteleket lehet nyújtani az MNB új refinanszírozásával. Forgóeszközhitel, beruházási hitel, illetve EU-forráshoz kapcsolódó hitel lehet. A 2,5 szalékos kamatmarzs és garanciadíj maximális arányán belül az MNB-vel való egyeztetés után szabadon „játszhatnak” a pénzintézetek. A hitel összege 3 millió és 3 milliárd forint között lehet.

Más hitelek kiváltását az új programmal nem kívánják korlátozni a jegybanknál, mint Balog mondta, az alacsonyabb törlesztőteher és az új hitelkihelyezés egyaránt pozitív a gazdaság számára. A kéthetes kötvénnyel és a hozzá kapcsolódó devizacserével kapcsolatban Balog elmondta: látnak mozgásteret a bankokkal és takarékszövetkezetekkel folytatott tárgyalások alapján. A refinanszírozási program részleteiről május 8-án, majd 15-én tájékoztatják a hitelintézeteket, ezt követően kerülhet sor a keretszerződések aláírására. Május 28-án tájékoztatják majd őket arról, hogy az általuk kívánt összegből mennyit tudnak igénybe venni. A program június elejétől augusztus végéig tart, ezt követően vonnák le a tanulságokat az esetleges későbbi hasznosíthatóság érdekében is.

A kicsiket hoznák helyzetbe

Nagy Márton ügyvezető igazgató elmondta: fontos, miként allokálják a keretösszeget. Aki részt kíván venni, az a meglévő kkv-hitelállományának minimum 5 százalékában tudja igénybe venni. Ezt követően kártyaleosztásos módon osztják el a keretösszeget, vagyis a kisebb igényektől haladnak a nagyobbak felé, amíg a keret el nem fogy. Cél, hogy ne a jelenlegi piaci struktúrát betonozzák be, cél, hogy a kisebb bankok a piaci részarányukat növeljék. Ezért fontos, mert ők azok, akik az utóbbi időben tudták növelni kkv-hiteleik állományát, mondta Nagy Márton. Hangsúlyozta, hogy a bankváltást mind az első, mind a második pillér alatt lehetővé teszik.