Titok, hogy mit adna el az állam

2013.05.22. 16:59 Módosítva: 2013.05.22. 17:00
Mintegy hatvan milliárd forintnyi bevételt vár a kormány egyes vagyonelemek értékesítéséből, ami új fedezetet nyújtana az állami beruházásokra (így például a stadionépítésekre), mivel azokat a kormány a jövőben nem finanszírozza a folyó költségvetési kiadások terhére. Egyelőre azonban nem ismert, hogy a kormány milyen elemeket értékesítene, az előkészítő munkálatok folyamatban vannak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

"Az állami vagyongazdálkodás irányítása nem az NGM hatásköre és feladata, ezért az egyes értékesíthető és értékesítendő vagyonelemek körének meghatározása alapvetően az NFM feladatköre. Az előkészítő munkálatok folyamatban vannak" - fejtette ki a Portfolio.hu kérdésére az NGM online tájékoztatóján Banai Péter. A tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára nem árulta el, hogy a kormány milyen tételek eladásán gondolkozik.

"A kormányzati szándék - a költségvetési fegyelem megtartása érdekében - azon közgazdasági összefüggést veszi alapul, hogy akkor folytatódhatnak az egyszeri jellegű, jelentősebb összegű kiadásokkal járó beruházások, ha ezekhez hasonló közgazdasági tartalmú fedezetet lehet teremteni" - tette hozzá.

"Ez a folyamat az állami vagyongazdálkodási tevékenység intenzitásának növelését teszi szükségessé, mind az értékesítendő, hasznosítandó vagyonelemek kijelölése, mind az értékesítési, technikák és módok hatékonyságának növelése tekintetében. A túlzott hiány eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatban jelzett 60 milliárd forintos finanszírozási forrás a jelenlegi ismereteink szerint reálisnak tekinthető" - részletezte Banai.

Emlékezetes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 10-én a kiigazító csomag keretében jelentette be, hogy egyes egyszeri állami beruházásokat a kormány nem finanszíroz a folyó kiadások terhére. Mintegy 60 milliárd forintot igyekszik vagyoni elemek, illetve vagyoni értékű jogok értékesítésével bevonni. Egyelőre azonban csak találgatni lehet, hogy mit tervez a kormány. Ha vagyoni értékű jogot szeretne értékesíteni, akkor adódik a frekvenciapályázat újbóli meghirdetése, tavaly ugyanis egy bírósági ítélet következtében kb. 44 milliárd forintos bevételtől esett el az állam.