Bolgárok is árulhatják a letelepedési kötvényt

2013.05.28. 08:54

Az Arton Capital Hungary Kft. értékesítheti az Egyesült Arab Emírségek területén a magyar letelepedési kötvényeket - tudta meg a Népszava Burány Sándortól, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagjától. A vonatkozó idei törvény szerint azok az unión kívüli külföldiek kapnak gyorsan letelepedési jogot, akik ötéves speciális letelepedési államkötvényt vesznek legalább 250 ezer euró (hozzávetőleg 70 millió forint értékben).

Az Arton Capital nemzetközi cégcsoport kanadai és bolgár letelepedési kötvények értékesítésével is foglalkozik, a hazai leányt márciusban alapították. A cégcsoport egyik tulajdonosa Tchilinguirian Armand Arton, a kft.-nek több bolgár lakcímmel rendelkező tagja is van - ismerteti az újság keddi száma.

A letelepedési államkötvényről a törvényt a kormány a kínaik idecsábítására találta ki, és az eddigi tapasztalatok szerint tényleg kínaiból akadt a legtöbb érdeklődő, az oroszok állhatnak a második helyen. Az új típusú államkötvényről Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot tavaly októberben, amit a parlament decemberben pár módosítással el is fogadott.

Egy, a Moscow Times által megszólaltatott budapesti ügyvéd, Varga János azzal ajánlgatja a magyar letelepedést, hogy ezt Európában ennél olcsóbban csak Spanyolországban lehet megúszni, 150 ezer euróból, de ott például ingatlant is kötelező vásárolni. Nálunk ezzel szemben öt év múlva megszabadulhatnak a letelepedési kötvénytől.