Elfogadták a legújabb megszorítást

2013.06.27. 11:16 Módosítva: 2013.06.27. 12:13

Elfogadta a Parlament a második Varga-csomagot. Közel a duplájára emelkedik a pénzügyi tranzakciós illeték, a kamatjövedelmeket 6 százalékot egészségügyi hozzájárulás terheli, nő a bányjáradék, a vállalatok távközlési adója, a bankok pedig egyszeri befizetésre kényszerülnek. Az adó- és illetékemeléseket kormánypárti szavazatokkal 214 igen és 42 nem, valamint egy tartózkodás mellett fogadták el.

Ezzel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rövidő idő alatt két megszorítást is átnyomott a Parlamenten, ráadásul a korábbi NGM-vezetést idézve váratlanul, előzmények nélkül, és sok cikkcakkal.

Ez van

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 17-én jelentette be az intézkedéseket, amelyektől a kormányzat azt reméli, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány tartósan 3 százalék alatt marad és így az ország elkerülheti egy újabb európai uniós túlzottdeficit-eljárás megindítását.

A törvénymódosítás értelmében az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.

Ezen túlmenően idén - a tervezettnél kisebb költségvetési bevételt eredményező - tranzakciós illetékhez kapcsolódóan a bankok egyszeri befizetésre kötelesek, amelynek mértéke a január-áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint.

Az elfogadott törvénymódosítás szerint nem magánszemélyek esetében az eddigi 2 forintról 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke. Az ilyen előfizetők esetében az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedik. Szintén nő a bányajáradék általános mértéke 12 százalékról 16 százalékra.

Hatszázalékos egészségügyi hozzájárulás hatálya alá esnek ezentúl a kamatjövedelmek is. Mentesülnek azonban az új kötelezettség alól az Európai Gazdasági Térség államai által kibocsátott államkötvényeken, illetve egyes tartós befektetési eszközökön szerzett jövedelmek. Az intézkedések augusztus 1-jével lépnek hatályba.

Cikkcakkok

Az önkormányzati hitelek átvállalásával kapcsolatos eredeti javaslatban az NGM 7 százalékos kezelési díjat szedett volna a bankoktól (az állam gyakorlatilag ennyivel kevesebbet törlesztett volna az átvett adósságokból).

Varga Mihály ezt azonban visszavonta, értesüléseink szerint azért, mert a hitelminősítők informálisan jelezték, hogy esetleg részleges államcsődnek minősítenék a lépést. Az ebből remélt pénzről azonban nem mondott le az állam: egyszeri befizetésre kötelezne az államkincstáron kívül minden pénzforgalmi szolgáltatót.

Az eredeti javaslatban nem volt benne, csak a módosításokkal került bele az állampapírok és a tartós befektetási számla eho-mentessége.

Rajtunk csattan

A legújabb megszorítások egy átlagos banki ügyfél zsebéből évi ötezer forintot vesznek ki – írta a Bankmonitor.hu. Hiába érvelt azzal a kormány, hogy a bankok a nagy verseny miatt nem fognak díjat emelni, pénzintézetek máris megkezdték a megemelt illeték fogyasztókra terhelését. Az is lehet, hogy búcsút mondhatunk az ingyenes bankkártyás vásárlásoknak is.

A Varga-csomagon túl is mozgalmas napja van az országgyűlésnek, előbb ugyanis a szövetkezeti hitelintézetek összevonásáról javaslatot fogadták el kivételes sürgős tárgyalás után, végül pedig a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslat zárószavazására kerítenek sort.